Da majke budu jake

Uvidevši da su mame najveća grupa u Srbiji koja gotovo da nema organizovanu pomoć, Jovana Ružičić je pokrenula Centar za mame.

Foto: privatna arhiva Foto: privatna arhiva

Kao svedok nevolja majki, uglavnom njenih drugarica, Jovana Ružičić (32) je po povratku u Srbiju posle jedanaest i po godina života u inostranstvu osnovala  Centar za mame. To je nezavisna, neprofitna organizacija čiji je cilj da osnaži majke kroz edukaciju, umrežavanje, zaštitu prava zagarantovanih zakonom o radu i promovisanje zdravog i aktivnog života. 

- Letos smo organizovali besplatne vežbe i radionice za mame na Kalemegdanu, a otvorili smo i pravno savetovanje u saradnji sa univerzitetom Union. Sarađujemo sa sajtom yumama.com gde naši pravnici odgovaraju na pitanja čitateljki u vezi sa radnim pravom – priča Jovana tek o nekim od aktivnosti.  

- Mame u Srbiji nailaze na brojne izazove - brinu o porodici i kući pored toga što većina radi puno radno vreme. One dobijaju otkaze kada ostanu u drugom stanju ili se posle porodiljskog bolovanja vraćaju na manje plate i manje pozicije. Često se osećaju izolovano i zbunjeno tokom trudnoće i prvih nekoliko godina života deteta. Naša misija je da osnažimo mame da tada budu najjače moguće, a vizija nam je Srbija u kojoj trudnice ne dobijaju otkaze - kaže Jovana koja u centru obavlja skoro sve poslove.  

- Kada pokrećete bilo šta, a pogotovo nevladinu neprofitnu organizaciju morate da budete spremni da radite sve. Srećna sam da imam sjajne volontere koji mnogo pomažu.

U trenutku kada je pre šest godina magistrirala, Jovana je u svom CV-u imala dosta radnog iskustva. Pošto se sama izdržavala, radila je razne poslove: od vođenja studentskog doma, do košenja trave i čišćenja kuća. 

- Posle magistrature bila sam PR eminentne zelene američke nevladine organizacije Environmnetal Working Group u Vašingtonu, gde sam sa grupom entuzijasta pokrenula Međunarodnu srpsku organizaciju RAS. Od kako sam se vratila u Srbiju, radila sam u marketinškoj agenciji Leo Burnett, bila izvršna direktorka Međunarodnog udruženja propagandista i na kratko i u finansijskom sektoru. Već nepune dve godine radim kao konsultantkinja za odnose sa javnošću - kaže Jovana.

Nenad Blagojević

 


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima okitite...
Čokoladna bajka oživljava pred vašim očima! Ovaj slatkiš je pravo remek-delo!

Već na prvi pogled figurice ptičica od čokolade izgledaju fenomenalno. Nema sumnje ni da su...
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...