Da majke budu jake

Uvidevši da su mame najveća grupa u Srbiji koja gotovo da nema organizovanu pomoć, Jovana Ružičić je pokrenula Centar za mame.

Foto: privatna arhiva Foto: privatna arhiva

Kao svedok nevolja majki, uglavnom njenih drugarica, Jovana Ružičić (32) je po povratku u Srbiju posle jedanaest i po godina života u inostranstvu osnovala  Centar za mame. To je nezavisna, neprofitna organizacija čiji je cilj da osnaži majke kroz edukaciju, umrežavanje, zaštitu prava zagarantovanih zakonom o radu i promovisanje zdravog i aktivnog života. 

- Letos smo organizovali besplatne vežbe i radionice za mame na Kalemegdanu, a otvorili smo i pravno savetovanje u saradnji sa univerzitetom Union. Sarađujemo sa sajtom yumama.com gde naši pravnici odgovaraju na pitanja čitateljki u vezi sa radnim pravom – priča Jovana tek o nekim od aktivnosti.  

- Mame u Srbiji nailaze na brojne izazove - brinu o porodici i kući pored toga što većina radi puno radno vreme. One dobijaju otkaze kada ostanu u drugom stanju ili se posle porodiljskog bolovanja vraćaju na manje plate i manje pozicije. Često se osećaju izolovano i zbunjeno tokom trudnoće i prvih nekoliko godina života deteta. Naša misija je da osnažimo mame da tada budu najjače moguće, a vizija nam je Srbija u kojoj trudnice ne dobijaju otkaze - kaže Jovana koja u centru obavlja skoro sve poslove.  

- Kada pokrećete bilo šta, a pogotovo nevladinu neprofitnu organizaciju morate da budete spremni da radite sve. Srećna sam da imam sjajne volontere koji mnogo pomažu.

U trenutku kada je pre šest godina magistrirala, Jovana je u svom CV-u imala dosta radnog iskustva. Pošto se sama izdržavala, radila je razne poslove: od vođenja studentskog doma, do košenja trave i čišćenja kuća. 

- Posle magistrature bila sam PR eminentne zelene američke nevladine organizacije Environmnetal Working Group u Vašingtonu, gde sam sa grupom entuzijasta pokrenula Međunarodnu srpsku organizaciju RAS. Od kako sam se vratila u Srbiju, radila sam u marketinškoj agenciji Leo Burnett, bila izvršna direktorka Međunarodnog udruženja propagandista i na kratko i u finansijskom sektoru. Već nepune dve godine radim kao konsultantkinja za odnose sa javnošću - kaže Jovana.

Nenad Blagojević

 


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
ŽENSKA MODA ZA 2017: Ovo su HIT mokasine za proleće

Najzad udobna obuća u koju će se ove sezone dame zaljubiti! Pogledajte najlepše mokasine za...
ŽENSKA MODA ZA 2017: Ovo su HIT ženski mantili za proleće (FOTO + VIDEO)

Modna inspiracija za sve dame - najlepši mantili za proleće 2017. godine! Video by Lepa &...
10 BOJA ZA HIT KARMIN U 2017: Žene kopiraju nove trendove sa dodele Oskara

Hit šminka za proleće/leto 2017. godine nazvana je "Nova lepota", a najlepše je prikazuju filmske...
Ideje za uređenje BAŠTE: 11 predloga za cveće, garniture i leje u bašti

Baštenska soba je najnoviji trend u uređenju dvorišta! Izaberite baštensku garnituru po svom...
Moda 2017: najlepše ženske pantalone za dnevne i večernje prilike

Najnoviji modeli ženskih pantalona za 2017. godinu! Siva boja ostaje u trendu, a kako da je...