Esma Redžepova: Evo zašto je majka svetinja

Pevačica Esma Redžepova godinama uspešno pomaže ugrožene mališane, stara lica, kao i Rome koji su i dalje diskriminisani. A evo i šta kaže svom životu, ljubavi, muzici, ali i diskriminaciji...

AP Photo/Alastair Grant AP Photo/Alastair Grant

Kraljica romske muzike, kako je nazivaju, Esma Redžepova (72), već decenijama nosi nezvaničnu titulu najlepšeg glasa Balkana, piše Story. Odrastanjem u siromašnoj porodici, od ranog detinjstva trpela je razne oblike diskriminacije, naročito zbog toga što je Romkinja.

PROČITAJTE JOŠ: Mirjana Karanović među top 10 evropskih rediteljki čiji rad treba pratiti: po izboru prestižnog magazina Variety

Ipak, nevolje s kojima se tada susretala, samo su joj dale snage da se tokom života izbori za svoje mesto u svetu muzike, koje joj zasluženo pripada.

Sa sada pokojnim suprugom Stevom Teodosijevskim rano je stupila u brak, a kako sama ističe, on je najzaslužniji za to što je danas priznata kao umetnica i van granica Balkana. Takođe, život sa makedonskim muzičarem oblikovao ju je i kao ženu, a zajedno su odgajili čak četrdeset sedmoro dece. Zahvaljujući ugledu koji ima u rodnoj Makedoniji, Esma godinama uspešno pomaže ugrožene mališane, stara lica, kao i Rome koji su i dalje diskriminisani. Pevačica apeluje na populaciju kojoj pripada da se posveti obrazovanju jer je to jedini način da se izbore za svoje mesto u društvu. Takođe, uz borbu za druge, ona vodi sopstvenu bitku s emocijama i bolom nakon gubitka svoje bliske prijateljice, pevačice Usnije Redžepove, koja je preminula prošle jeseni.

Kakva vas sećanja vežu za vašu prijateljicu i veliku umetnicu Usniju Redžepovu?

- Kao što smo Usnija i ja rekle u duetu koji smo snimile: Ode moja posestrima... Vrlo me je pogodila njena smrt i sve vreme znala sam sa čim se bori. Jedno vreme, dok je bila kod brata u Skoplju, vodila sam je najboljim lekarima, ali nije joj bilo spasa, opaka bolest na kraju je ipak pobedila.

Na koji način se nosite s tim gubitkom?

- Naravno da mi je teško, ali šta se može, svako ko je rođen na kraju umre, neko ranije, neko kasnije. Otac nas je tome naučio, tako nas je pripremao na bolnu istinu da ništa nije večno i kad nekoga izgubite, život mora da ide dalje.

Da li je njena sudbina mogla biti drugačija?

- Ne bih htela da komentarišem tuđe sudbine. Možda je i mogla, ali to je ipak lična stvar svakog od nas.

Kako biste voleli da bude upamćena u javnosti?

- Kao veliki čovek i dobar pevač, takva kakva je bila.

Vi ste Usniji često pomagali, ali i mnogim drugim ljudima. Odakle crpete snagu za velika dela?

- Usnija je bila moja prijateljica, ali nju nisam novčano pomagala, jer je ona dobro zarađivala. Ipak, smatram da je pomoć i kada si nekom rame za plakanje, a to smo nas dve bile jedna drugoj. Što se tiče finansijske podrške drugim ljudima, volim da dajem onima koji nemaju, a potrebno im je za školovanje ili lečenje. U poslednje vreme doniram u dečje klinike, staračke domove, dajem deci bez roditelja, ali i komšijama kad ne mogu da kupe lekove.

Da li je novac presudan faktor za pomoć drugima?

- I jeste i nije. Ovo kažem jer sam mnogim ljudima, posebno Romima u Makedoniji, pomogla svojim imenom i autoritetom da srede lične dokumente. To nije novčana pomoć, ali je ipak od velike koristi, zato što sam iskoristila svoj uticaj kako bi mogli da upišu decu u listu rođenih, dobiju državljanstvo i srede mnoge druge administrativne stvari.

ESMA REDŽEPOVA NA SLEDEĆOJ STRANI ODGOVARA NA PITANJA O DISKRIMINACIJI


1 2 3 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
(VIDEO) GENIJALNO REŠENJE AKO IMATE DVOJE DECE U ISTOJ SOBI! Trosed za dvojke!

Imate dvoje dece a samo jednu sobu! Toliko malu da u nju može samo krevet da stane. Ne, zaboravite...