Selidba ili ne: iskrena priča o životu u zemljama gde troškovi iznose oko 450 evra godišnje

"Za oko 180 evra mesečno imam dva sprata s četiri sobe gde živim i radim. Nije u centru grada, ali mogu stići u centar za 5 minuta"... zvuči zanimljivo? Pročitajte dalje!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Dosta vam je plaćanja nekoliko stotina evra mesečno za stan s lamperijom koja je prekrivena prašinom, žutim tabletićima na crno-belom teveu? Mi znamo gde se morate preseliti da vam bude lepše!

Iznos od oko 450 evra iz naslova se odnosi na iznajmljivanje stana, ali u današnje vreme podizanja cena iznosa za iznajmljivanje, ovo je itekako važan podatak. Na servisu za odgovaranje na pitanja "Quora" smo pronašli pitanje...

"Koje je najjeftinije mesto za život na godinu dana?” - od dvadesetak odgovora, gotovo svi predlažu jugoistočnu Aziju kao idealno rešenje. 

VIŠE: Najjeftinija kuća u gradu gde je tako skupo živeti

Tajland, Vijetnam, delovi Kine, posebno Indonezija. Plaže, hrana, plaže... Brajan Kemphir je korisnik "Quore" koji je dao sledeći odgovor:

"Upravo ću potpisati iznajmljivanje stana u centru grada Solo, u centralnoj Javi za oko 450 evra godišnje. Stan ima puno prozora, balkon i smešten je preko puta jedne od dve gradske skupštine. Cena ukusnih obroka koji uključuju pirinač i tempe, tofu, piletine ili ribu se kreće između 40 centi i 80 centi. Vozim Honda motocikl koji sam kupio za oko 530 evra. Pun rezervoar goriva je manje od 1,30 evra jer Indonezija sama proizvodi svoje gorivo.

Imam posao na kojem sam plaćen oko 180 evra mesečno za dva dana u kojima učim srednjoškolce engleskom jeziku.” Posla dva dana nedeljno? Po četiri sata? Čini se kao idealno mesto na kojem ćemo se osloboditi želja. Želja za mukotrpnim radom. Hrana, takođe, zvuči fantastično. Koliko ste puta platili duplo više za nešto (makar) duplo gore?

Anton Rifko Susilo je u takođe u Indoneziji. I čini se da mu je dobro u životu. "U Indoneziji, možete srećno da živite sa oko 2 evra dnevno. Naravno, to ne uključuje smeštaj. Trenutno sam u Jogji i imam startup. Iznajmili smo kuću s tri spavaće sobe s površinom od oko 200 kvadratnih metara za 1343 evra godišnje. Često jedem pileće ražnjiće. 15 ražnjića i dva kolača od pirinča su oko 35 centi.

Jedan od korisnika "Quore" je dao link za stranicu "Saigonist" na kojoj stoji članak o životu u Vijetnamu, (ali napominjemo da je on iz 2010. godine).

Za oko 180 evra mesečno imam dva sprata s četiri sobe gde živim i radim. Nije u centru grada, ali mogu stići u centar za 5 minuta. Što se prevoza tiče – automobili su luksuz i dosta ljudi ne poseduje automobile. Vladi se možemo zahvaliti za to jer oporezuju uvezene automobile stopom od 100 odsto.

Kako se voziti Vijetnamom? Novi Honda motor je oko 715 evra, a trebaće vam oko 2 evra da ga napunite jednom ili dva puta nedeljno. Ova zemlja je puna hrane. Za maksimum 2 evra možeš dobiti ručak s pirinčem, mesom, povrćem, supom i nešto voća ili ledenog čaja. Vijetnamski sendvič bih platio 50 centi, jednako kao i kolu ili kafu u ugostiteljskom objektu.

"Proveo sam gotovo 8 meseci u Tajlandu. Mesečna najamnina je bila 3000 bahta, što je oko 90 evra. Imao sam 2 spavaće sobe, maleni balkon i kuhinjicu. Nisam imao mašinu za pranje posuđa. Pripremljeni obrok je ispod evra na većini mesta, osim ako želite zapadnjačku hranu, onda ćete morati da platite puno više. Jug je bio puno lepši od severnijeg dela gde sam živeo. Više turista posećuje te destinacije pa je verovatno i cena života malo viša. Cena bungalova gde sam bio je bila oko 8 evra za noć."

Izvor: Idesh


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
(VIDEO) GENIJALNO REŠENJE AKO IMATE DVOJE DECE U ISTOJ SOBI! Trosed za dvojke!

Imate dvoje dece a samo jednu sobu! Toliko malu da u nju može samo krevet da stane. Ne, zaboravite...
Da li je sve stvarno tako lako: Poznati parovi otkrivaju svoj recept za srećan brak (VIDEO)

I dok mnogi maštaju o bajkovitoj ljubavi koja traje zauvek, poznati parovi otkrili su kako stvarno...