Selidba ili ne: iskrena priča o životu u zemljama gde troškovi iznose oko 450 evra godišnje

"Za oko 180 evra mesečno imam dva sprata s četiri sobe gde živim i radim. Nije u centru grada, ali mogu stići u centar za 5 minuta"... zvuči zanimljivo? Pročitajte dalje!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Dosta vam je plaćanja nekoliko stotina evra mesečno za stan s lamperijom koja je prekrivena prašinom, žutim tabletićima na crno-belom teveu? Mi znamo gde se morate preseliti da vam bude lepše!

Iznos od oko 450 evra iz naslova se odnosi na iznajmljivanje stana, ali u današnje vreme podizanja cena iznosa za iznajmljivanje, ovo je itekako važan podatak. Na servisu za odgovaranje na pitanja "Quora" smo pronašli pitanje...

"Koje je najjeftinije mesto za život na godinu dana?” - od dvadesetak odgovora, gotovo svi predlažu jugoistočnu Aziju kao idealno rešenje. 

VIŠE: Najjeftinija kuća u gradu gde je tako skupo živeti

Tajland, Vijetnam, delovi Kine, posebno Indonezija. Plaže, hrana, plaže... Brajan Kemphir je korisnik "Quore" koji je dao sledeći odgovor:

"Upravo ću potpisati iznajmljivanje stana u centru grada Solo, u centralnoj Javi za oko 450 evra godišnje. Stan ima puno prozora, balkon i smešten je preko puta jedne od dve gradske skupštine. Cena ukusnih obroka koji uključuju pirinač i tempe, tofu, piletine ili ribu se kreće između 40 centi i 80 centi. Vozim Honda motocikl koji sam kupio za oko 530 evra. Pun rezervoar goriva je manje od 1,30 evra jer Indonezija sama proizvodi svoje gorivo.

Imam posao na kojem sam plaćen oko 180 evra mesečno za dva dana u kojima učim srednjoškolce engleskom jeziku.” Posla dva dana nedeljno? Po četiri sata? Čini se kao idealno mesto na kojem ćemo se osloboditi želja. Želja za mukotrpnim radom. Hrana, takođe, zvuči fantastično. Koliko ste puta platili duplo više za nešto (makar) duplo gore?

Anton Rifko Susilo je u takođe u Indoneziji. I čini se da mu je dobro u životu. "U Indoneziji, možete srećno da živite sa oko 2 evra dnevno. Naravno, to ne uključuje smeštaj. Trenutno sam u Jogji i imam startup. Iznajmili smo kuću s tri spavaće sobe s površinom od oko 200 kvadratnih metara za 1343 evra godišnje. Često jedem pileće ražnjiće. 15 ražnjića i dva kolača od pirinča su oko 35 centi.

Jedan od korisnika "Quore" je dao link za stranicu "Saigonist" na kojoj stoji članak o životu u Vijetnamu, (ali napominjemo da je on iz 2010. godine).

Za oko 180 evra mesečno imam dva sprata s četiri sobe gde živim i radim. Nije u centru grada, ali mogu stići u centar za 5 minuta. Što se prevoza tiče – automobili su luksuz i dosta ljudi ne poseduje automobile. Vladi se možemo zahvaliti za to jer oporezuju uvezene automobile stopom od 100 odsto.

Kako se voziti Vijetnamom? Novi Honda motor je oko 715 evra, a trebaće vam oko 2 evra da ga napunite jednom ili dva puta nedeljno. Ova zemlja je puna hrane. Za maksimum 2 evra možeš dobiti ručak s pirinčem, mesom, povrćem, supom i nešto voća ili ledenog čaja. Vijetnamski sendvič bih platio 50 centi, jednako kao i kolu ili kafu u ugostiteljskom objektu.

"Proveo sam gotovo 8 meseci u Tajlandu. Mesečna najamnina je bila 3000 bahta, što je oko 90 evra. Imao sam 2 spavaće sobe, maleni balkon i kuhinjicu. Nisam imao mašinu za pranje posuđa. Pripremljeni obrok je ispod evra na većini mesta, osim ako želite zapadnjačku hranu, onda ćete morati da platite puno više. Jug je bio puno lepši od severnijeg dela gde sam živeo. Više turista posećuje te destinacije pa je verovatno i cena života malo viša. Cena bungalova gde sam bio je bila oko 8 evra za noć."

Izvor: Idesh


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima okitite...
Čokoladna bajka oživljava pred vašim očima! Ovaj slatkiš je pravo remek-delo!

Već na prvi pogled figurice ptičica od čokolade izgledaju fenomenalno. Nema sumnje ni da su...
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...