VOĆE BOGOVA KOJE SE LAKO UZGAJA BEZ PRSKANJA PROTIV ŠTETOČINA: zdrave i ukusne "naši" kruške idealne za organski voćnjak

"Naši" kruška je nova voćna vrsta koja je poreklom iz Azije, a čak je zovu i "voće bogova" ili "piće na peteljci" zbog sočnog i aromatičnog ukusa. Ova kruška uspeva u našem podneblju, vrlo je ukusna i ne treba je prskati jer nema standardnih štetočina koje je napadaju.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Naši" kruška je vrlo zdrava voćka, koja je cenjena u inostranstvu zbog predivnog ukusa a zato što se lako uzgaja, piše Lepa&Srećna. Poput jabuka, ove kruške mogu dugo da se skladište bez kvarenja. Ova zdrava voćka prema iskustvima hrvatskih proizvođača uspeva u našem podneblju i njena cena je viša od cene viljamovke. Inače, cene sadnica "naši" kruške u Sloveniji se kreću između 10 i 12 evra, a u našim rasadnicima mogu da se nađu po cenama manjim od 500 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: HOLANDSKI MALINAR OTKRIVA TAJNU ZA DOBAR ROD MALINE: evo šta treba da uradite za kvalitetnu malinu koju lako možete da prodate

Plodovi:

Plodovi ove kruške dosta podsećaju na jabuku i zbog toga su mnogi smatrali da je ova vrsta nastala ukrštanjem jabuke i kruške. Međutim, to je pogrešno shvatanje, jer je "naši" kruška zapravo nastala od ukrštanja nekoliko sorti kruške iz roda Pyrus. Smeđe su boje do zlatnožute i na kori se nalaze tamne tačkice. Plod ove kruške je jako lep i hrskav. "Naši" kruška neobično izgleda, a vrlo je zdrava, podstiče izbacivanje viška vode i smanjuje količinu toksina u organizmu. Ovo voće je takođe poznato kao efektno u ublažavanju učinka alkohola na naše telo. 

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA ZARADITE VELIKI NOVAC OD POLJOPRIVREDE: gajenje ovog voća donosi dobru zaradu u Srbiji

Uslovi gajenja:

Ovoj vrsti krušaka odgovaraju krajevi sa toplim letima, prosečnim rasporedom padavina u toku godine i višom vlagom vazduha. Nisu zahtevne prema zemljištu i imaju dosta bujnija stabla od običnih krušaka. Rod donose posle dve godine.

Velika mana kod ove sorte je što cvetaju dosta rano pa samim tim prolećni mrazevi mogu da im nanesu veliku štetu. Takođe im kožica jako osetljiva i lako mogu da se oštete u transportu.

Stabla "naši" kruške rastu izrazito uspravno i zato je potrebno da se savijaju izdanci tokom rasta. Plodovi mogu da se beru u proleće i odmah da se koriste što je velika prednost u odnosu na jesenje sorte čiji plodovi moraju da se skladište preko zime. Kruška iz jesenje berbe mora da se skladišti na tamnim i hladnim mestima ili u hladnjače, gde mogu da stoje 2-6 meseci.

Izvor: Lepa&Srećna


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
URNEBES, MAJKA REP NE PUŠTA: Evo kako majmunica čuva mladunca da ne pobegne! (VIDEO)

Ova majka majmunica je potpuno neverovatna! Dosetila se kako najbolje da sačuva svog mladunca da...
MALO MAJMUNČE PEVA DOK SE KUPA: Zamislite da imate ovakvog kućnog ljubimca! PRESLATKO zaista!

Lusi je majmunče koje godinama krasi dom jedne ruske porodice. Njegovi vlasnici su ga toliko...
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...