HOLANDSKI MALINAR OTKRIVA TAJNU ZA DOBAR ROD MALINE: evo šta treba da uradite za kvalitetnu malinu koju lako možete da prodate

Holandski malinar Gert de Vert kaže da su u poslednje dve godine kvalitet i dužina trajanja malina poboljšani što je jako bitno kupcima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Kada je kupac obavešten o berbi i odredištu gde može da dođe po maline, to mu puno znači. Rezultat toga je kvalitet maline i zadovoljstvo kupca, kaže malinar Gert de Vert.

Prodaja mekog voća znatno je porasla u protekloj godini, prema podacima GroentenFruit Huisa. Prodaja malina posebno je skočila 2017. godine. Trgovina na malo porasla je za više od 35 odsto u poređenju sa 2016. godinom, tvrdi Freshplaza. 

Holandski poljoprivrednik i malinar Gert de Vert (Geert de Weert), vlasnik kompanije Kwekerij de Westerbouwing, time nije posebno iznenađen: "Pre 15 godina, počeli smo da poboljšavamo sorte malina. Naš cilj je bio da razvijemo raznolikost koja je cenjena od strane proizvođača i potrošača. Imali smo dobar rod uzgajanih sorti, uključujući uspešne kvanca i druge, kao što su imara, jambo, kveli, mapema, rafiki, shani i vengi".

PROČITAJTE JOŠ: KAD DRVO PUCA OD MRAZA! ZAŠTITA VOĆA: koju temperaturu mogu da izdrže koren a koju grane voćke (MERE ZAŠTITE OD MRAZA U VOĆNJAKU)

Sorta kvanca najbolja za uzgoj

Holandski uzgajivači najviše vole sortu kvanca (kwanza), jer su plodovi veliki, prinosi visoki, a berba bude brza. Na primer, berači stare sorte tulamen za sat vremena uberu od tri do četiri kilograma, a kada je u pitanju kvanca, u sat vremena uberu od šest do sedam kilograma ploda. Zbog toga su troškovi berbe manji, a onda i cena maline. 

Prema Gertu, cena nije jedini faktor rasta prodaje malina.

"Potrošači su još pre nekoliko godina imali vrlo loša iskustva, jer su maline bile premekane i nisu imale duži rok trajanja. U protekle dve godine, potrošači više veruju u malinu, jer su ukus, kvalitet i rok trajanja bolji i duži. Sada su maline dostupne tokom cele godine. Takođe, mnogi su sve svesniji zdravstvene dobrobiti ovog voća", kaže Gert.

Najvažniji su briga o prodaji i informisanje kupaca 

A šta je ključ uspešne proizvodnje malina? Briga o prodaji i informisanje kupaca o očekivanoj berbi. 

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA TREBA DA URADITE U MALINJAKU POSLE BERBE: ovo kako da negujete malinu da bi naredne godine dobro rodila

"Kada je kupac obavešten o berbi i odredištu gde može da dođe po maline, to mu puno znači. Rezultat toga je kvalitet maline i zadovoljstvo kupca. Osim u Holandiji, imamo lokaciju i u Tanzaniji kako bismo svojim kupcima mogli da pružimo sveže maline tokom cele godine. Čim ih uberemo, one su već sutradan u Bredi u Holandiji. Maline iz naše zemlje dolaze do kupca u prepodnevnim satima. Dakle, brinemo o prodaji pre nego što počnemo sa berbom, a kupci to cene", otkriva tajnu Gert. 

Maline dostižu cenu i do 13 evra po kilogramu 

Kaže da se razlike u cenama po sezoni retko pojavljuju:

"Sezona počinje u maju, a cene mogu da padnu na dva do tri evra po kilogramu. U slučaju slabije snabdevenosti, cene mogu da porastu i do 20 evra po kilogramu. To su ipak ekstremne razlike, koje se retko događaju. Cene su trenutno na dobrom nivou, pa kada je velika ponuda, cene su oko 12 ili 13 evra po kilogramu", zaključio je Gert. 

Tekst: Maja Celing Celić

Izvor: Agroklub


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
URNEBES, MAJKA REP NE PUŠTA: Evo kako majmunica čuva mladunca da ne pobegne! (VIDEO)

Ova majka majmunica je potpuno neverovatna! Dosetila se kako najbolje da sačuva svog mladunca da...
MALO MAJMUNČE PEVA DOK SE KUPA: Zamislite da imate ovakvog kućnog ljubimca! PRESLATKO zaista!

Lusi je majmunče koje godinama krasi dom jedne ruske porodice. Njegovi vlasnici su ga toliko...
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...