Kako čuvati pasulj tokom zime: koja temperatura ubija žižak i koji dodaci štite pasulj od štetočina

Najbolji način za pravilno skladištenje pasulja, zaštitite od truljenja i efikasno rešenje za uništenje štetočina! Evo saveta...

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Pasulj ili Phaseolus vulgaris je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki koja vodi poreklo iz Južne Amerike. To je izuzetno korisna prehrambena namirnica, a koristi se i u narodnoj medicini za lečenje velikog broja oboljenja.

Zrno pasulja je velike hranjive vrednosti koju zadržava i nakon kuvanja. Sadrži proteine, vlakna, ugljene hidrate, većinu bitnih aminokiselina, vitamine (B6, B1, B2, folnu kiselinu), minerale (gvodžđe, selen, kalijum, fosfor). Ima energetsku vrednost oko 300 kalorija u 100g suvog zrna. Sušenjem, zadržava svoje sastojke, ali tokom skladištenja gubi na ukusu i produžava se vreme kuvanja.

PROČITAJTE JOŠ: Najukusnija šargarepa za zimu: kada je najbolje vaditi šargarepu iz zemlje i kako da je sačuvate što zdraviju

Da bi se sačuvao tokom zime pasulj treba očistiti i prosušiti. Zastupljena oštećena zrna dozvoljena su na vrednosti manjoj od pet odsto. Sadržaj vlage u zrnu treba da je ispod 14 odsto. Zrno koje nije dobro osušeno teže se čuva, podložno je truljenju, napadu pasuljevog žižka i gubi na kvalitetu. Tokom skladištenja treba obratiti pažnju na temperaturu i vlažnost. Optimalna temperatura za skladištenje pasulja je pet do 10ºC, a vlažnost ne treba da bude veća od 50 odsto. Pasulj čuvati na čistom, suvom i prozračnom mestu.

Redovan pratilac pasulja je i štetni insekt, žižak pasulja koji u skladišta dospeva sa zrnima pasulja u koja se "ubuši". U toku sazrevanja pasulja ženka žižka polaže jaja i larve se ubušuju u zrno. Za veoma kratko vreme žižak pasulja može u potpunosti da uništi skladišteni pasulj i potpuno ga učini neupotrebljiivim i za ishranu i setvu. U jednom zrnu može biti veći broj larvi, a napadnuti pasulj je pun izmeta štetočine.

Treba znati da ova štetočina u toplim skladištima može da razvije više generacija i da se larve sele iz zrna u zrno što otežava zaštitu. Celokupan razvoj u skladištu sa povoljnom temperaturom i vlagom za razvoj štetočine može trajati oko mesec dana. Da bi se sprečilo propadanje zrna pasulja i dejstvo napada ove štetočine, pasulj se može izlagati niskim ili visokim temperaturama.

Osnovna mera u borbi protiv pasuljevog žižka je niska temperatura. Što je temperatura niža potreban je i kraći vremenski period do uginuća žižka: pri temperaturi od 0ºC uginuće nakon 30 dana, na temperaturi od -4ºC uginuće nakon 15 dana, a na temperaturi od -15ºC  žožak će uginuti za jedan dan. Najbolje je pasulj tokom zime skladištiti na temperaturi 0ºC ili na temperaturama vrednosti oko 0ºC.

Zrno pasulja koje će se kasnije koristiti za ishranu, možemo staviti i pod dejstvo visokih temperatura i na taj način ga zaštiti od žižka. Pasulj je potrebno izložiti temperaturi od 80 do 90ºC u trajanju četiri do pet minuta. Nakon izloženosti visokoj temperaturi pasulj ostavite da se ohladi. Pasulj tretiran na ovaj način nije za setvu.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se boriti protiv šimširovog moljca

Pasulj koji je tretiran uticajam niske ili visoke temperature najbolje je uskladištiti u staklenim teglama sa poklopcem. Da bi se osigurala bolja očuvanost pasulja dobro je u teglu sa pasuljam dodati i beli luk.

Tekst: Ranka Vojnović

Izvor: Agro klub 


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...