SPASITE PČELE OD IZUMIRANJA: 12 ukrasnih i cvetnih biljaka koje privlače pčele

Pčele oprašuju skoro sve biljke na ovoj planeti i da nije pčela mi bismo jeli samo pirinač i vodu! Zato im napravite utočište u svojoj bašti...

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike da gostuju u vrtu, trebalo bi im osigurati cvetne vrste, čije se cvetanja ne preklapa. Na taj način, pčele će imati dosta nektara i polena tokom cele sezone.

Domaće (autohtone) biljke najbolje su za domaće pčele, a posebno starinske jednogodišnje i višegodišnje biljne vrste. Prema naučnim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične.

PROČITAJTE  JOŠ: Kako da sami napravite biostimulatore rasta: 6 namirnica za zdrav i plodan rast biljaka u vašoj bašti (RECEPTI)

Atraktivnost vrta može se postići i sadnjom kultivisanih biljnih vrsta. Njihove potrebe treba uskladiti s mogućnostima koje pruža vrt.

Saveti na koje bi trebalo da obratite pažnju pre sadnje bilja: smanjenje ili potpuni prestanak korištenja sredstva za zaštitu bilja. Ako je moguće, koristite selektivne pesticide kako bi omogućili život korisnih insekata; kombinacije nekoliko boja cveća. Pčele vrlo dobro razlikuju boje, a najprivlačnije su im: plava, ljubičasta, bela i žuta boja; sadnja cveća u više grupa. Cvetovi podeljeni u nekoliko različitih grupa privlači veliki broj različitih oprašivača; raznovrsno cveće tokom cele sezone.

Većina pčela ima naviku da posećuje samo jednu vrstu cveća tokom njihovog životnog ciklusa. Ako u vrtu postoji više cvetnih vrsta koje cvetaju u više godišnjih doba, time će se postići dolazak pčela u različitim periodima.

PROČITAJTE  JOŠ:  Porodica zarađuje 20 000 dolara godišnje od poljoprivrede: evo kako su proizveli 6 000 kilograma hrane na samo 4 ara (VIDEO) 

Koje cvetne vrste najviše privlače pčele?

Zvezdan (Aster spp.)

Jednostavan je za uzgoj i velikog spektra boja i nijansi. Cveta krajem leta i u jesen i omogućuju pčelama hranu i tokom kasnije sezone. Omogućuju dobru ishranjenost tokom zimskih meseci.

Rudbekija, Pupavica (Rudbeckia spp.)

Postoji dosta varijateta rudbekije. Visina može da varira, ali najzastupljenije su žute i narandžaste boje. Osvežavaju svaki vrt i služe kao odlična hrana pčelama. Lake su za uzgajanje, a mogu da rastu na sunčanom položaju, u suvim uslovima i na siromašnom tlu.

Zevalica (Antirrhinum spp.)

Širokog su spektra boja i visina. Tokom dana, miris zevalice je intenzivniji, jer su danju oprašivači aktivniji. On jako privlači pčele, a njegov miris nose i do košnice. Time još više zavodi pčele.

Agerat, Resnik (Eupatorium spp.)

Ova jednogodišnja biljka se jednostavno uzgaja. Cvetne plave glavice su zanimljive pčelama. Poreklom iz Meksika, ova biljka postoji u različitim nijansama plave, roze i bele boje, dok su najpoznatiji plavi cvetovi.

Fuksija (Fuchsia x hybrida)

Cvetovi ove egzotične biljke dolaze u velikom broju boja i oblika. Fuksija je malo zahtevnija biljka za uzgoj, preferira polusunčani položaj. Popularna je kod oprašivača, posebno pčela i bumbara.

Cinija (Zinnia spp.)

Jednostavne za uzgajanje, mogu da rastu na svakom tlu. Vrlo su cenjene zbog dugog cvetanja. Šarenilom svojih cvetova privlače pčele i leptire.

Neven (Calendula officinalis)

Prepoznatljive narandžaste cvetne glavice, omiljene su pčelama. Jednostavan za uzgoj, može da raste na različitim vrsta zemljišta. Osim ukrasne uloge, neven je koristan u odbijanju nematoda u tlu. Dobar je komšija paradajzu, šargarepi, peršunu.

KOJE BILJNE VRSTE NAJVIŠE PRIVLAČE PČELE? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!


1 2 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
(VIDEO) GENIJALNO REŠENJE AKO IMATE DVOJE DECE U ISTOJ SOBI! Trosed za dvojke!

Imate dvoje dece a samo jednu sobu! Toliko malu da u nju može samo krevet da stane. Ne, zaboravite...