Ideja za uređenje unutrašnjeg dvorišta: baštenska soba sa lejama u bojama duge (FOTO GALERIJA)

Ako je neki ugao u vašem dvorištu nedovoljno iskorišćen, razmislite o mogućnosti da ga pretvorite u prelepu baštensku sobu! Zato vam donosimo mnoštvo ideja i sjajnu galeriju slika za uređenje takvog kutka...

Foto: printscreen Foto;Profimedia Crteži: MSG/Claudia Schick Foto: printscreen Foto;Profimedia Crteži: MSG/Claudia Schick

Kuvanje, obedovanje, odmor i  opuštanje – u ovom malom  apartmanu na otvorenom možete boraviti skoro danonoćno. Različite podne obloge i  visinska razlika izdvajaju celine, a da ih  pritom vizuelno ne umanjuju. Sive betonske  ploče postavljene su na stazama i delu za ručavanje, koji sa velikim stolom  i osam stolica nudi mesto za  druženje. U uglu drvena platforma na  tri nivoa može da se koristi višestruko:  široke stepenike možete jastucima preobraziti  u udobno mesto za sedenje, u  letnjoj kuhinji pripremiti piće ili neki  ukusni zalogaj, a na najvišem nivou čitati ili slušati muziku zavaljeni u sofi  od paleta. 

A kada padne veče, za prijatnu  atmosferu zaduženi su svetleći lanac  od lampiona i lepi fenjeri otporni na  sve vremenske prilike.  Poput duge deluju boje u lejama  koje stvaraju veseli kontrast s jednostavnim  fasadama od stakla i klinkera. Za  prvo cvetanje od aprila postaraće se  žuto-narandžasti narcisi "Falconet”, kao  i široko posađeni kavkaski nezaboravak.  U maju poglede privlače blistavi crveni  lisni izdanci fotinije "Red Robin”. U  međuvremenu svoje cvetove otvaraju  narandžaste lale "Ballerina”, crvena i  plava kandilica, kao i žuti hemerokalis, a  od juna prate ih cvetovi raznih vrsta maka u narandžastoj, žutoj i plavoj boji,  kao i crvena astrancija "Hadspen Blood”.  

PROČITAJTE JOŠ: Ideja za baštu: bogata leja sa cvećem u žutim nijansama (ŠEMA SADNJE ZA CVETANJE OD APRILA DO SEPTEMBRA)

Crveni izdanci  čine zimzelenu fotiniju  lepom alternativom  lovor-višnji. Kao  stablašicu možete je  posaditi u veliku  saksiju i oko nje  zasaditi perene ili  sezonsko cveće.  

Plavi mak potiče sa Himalaja, pa voli hladno, vlažno i senovito stanište, dok su vrela leta problematična. Možete ga  prihranjivati ubrivom za rododendrone. Žuta kamenjarka potiče iz Zapadne Evrope i zbog toga je malo snažnija.  Ova kratkovečna perena cveta žuto i narandžasto, i rado se razmnožava samorasejavanjem. 

Impozantno i umirujuće deluju  veliki zeleni listovi astilboidesa u  šarenilu raznobojnih cvetova. Njegovi  beli cvetovi pojavljuju se u julu, ali ih lepota  lišca nadmašuje. Ponovljenim  cvetanjem u kasno leto iznenadiće nas  hemerokalis – ako je bio dovoljno  snabdeven ubrivom i vodom i ako su  vremenske prilike bile povoljne. Do septembra  cvetom ga prate obe sorte kamenjarke.  Na zimu, za lepu strukturu  stara se loptasto orezana krošnja zimzelene  fotinije, zbog koje se isplati zaviriti  u baštu. 

PROČITAJTE JOŠ: Ideje za uređenje bašte: raskošno dvorište sa bazenom, fontanom i garniturom za sedenje (Montreal, Kanada)

JOŠ FANTASTIČNIH IDEJA ZA UREĐENJE VAŠE BAŠTENSKE SOBE MOŽETE POGLEDATI U FOTO-GALERIJI!

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta


Pogledajte galeriju slika

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima okitite...
Čokoladna bajka oživljava pred vašim očima! Ovaj slatkiš je pravo remek-delo!

Već na prvi pogled figurice ptičica od čokolade izgledaju fenomenalno. Nema sumnje ni da su...
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...