Kako izlečiti abutilon od napada vaši

Zbog brzog razmnožavanja, vaši izazivaju opadanje lišća i sušenje grančica, a fiziološki slabe biljku što dovodi do usporavanja rasta i sušenja biljke. Biljke treba detaljno orezati, mehanički očistiti a onda primeniti neki od insekticida.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Poštovana redakcijo,

Pišem Vam po prvi put u nadi da ćete mi pomoći. Vaš časopis “Život sa cvećem” redovno kupujem i veoma sam Vam zahvalna na Vašim savetima za uspešno uzgajanje cveća, ali ipak imam jedan problem. Imam cvet abutilon (hibrid) kojeg su napali neki insekti, koji su se raširili i na drugo cveće koje je bilo pored njega.

Listovi su postali sjajni i lepljivi. šaljem Vam i ove listove od cveća da vidite tačno šta je to i kako da ih uklonim sa biljaka. Unapred Vam hvala i želim Vam puno uspeha u daljem radu.

Srdačno Vas pozdravlja,
Renata Malušev,
Bela Crkva

Poštovana Renata,

Na žalost, prema uzorcima koje ste nam poslali vaše biljke imaju jak napad štitastih vaši i ukoliko ih ni sa čim niste tretirali kako biste ih zaštitili, morate biti vrlo uporni da biste ih se rešili.

Ove vaši napadaju tkivo biljke na naličju lišća, duž stabljike kao i lisne drške gde sisaju sokove rilicom. Dobro su zaštićene ispod štitova, te je utoliko teže njihovo suzbijanje.

Biljke su u zoni napada pokrivene mednom rosom na kojoj se razvija čađavica (gljivična infekcija). Zbog brzog razmnožavanja, vaši izazivaju opadanje lišća, sušenje grančica, fiziološki slabe biljku što dovodi do usporavanja rasta i sušenja biljke.

Naš savet je da izvršite detaljno orezivanje napadnutih biljaka, uklanjajući delove koje su ugrozile vaši. Zatim mehanički očistite biljku 60% alkoholom i vatom. Potom primenite neki od insekticida na bazi Cipermetrina, Deltametrina ili Imidakloprida. Prskajte na petnaestak dana u toku vegetacije i ujedno podstičite rast biljaka redovnom prihranom. 

Suzana Kljajić, dipl. inženjer poljoprivrede za zaštitu bilja


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Da li je sve stvarno tako lako: Poznati parovi otkrivaju svoj recept za srećan brak (VIDEO)

I dok mnogi maštaju o bajkovitoj ljubavi koja traje zauvek, poznati parovi otkrili su kako stvarno...
(VIDEO) KOŠULJA SLOŽENA ZA 2 SEKUNDE! Super trik za ekspresno sređivanje odeće!

Hrpa majica i košulja je oprana i ispeglana, ali ko će sad sve to složiti i...
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima...