NISKO KOŠENJE UNIŠTAVA I NAJLEPŠE DVORIŠTE: Evo kako da spasete travnjak uništen kratkim šišanjem

Košenje trave na odgovarajuću visinu kao i sa odgovarajućom učestalošću i tehnikom pomaže da se održi gust, zdrav i atraktivan travnjak.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ako travnjak šišate suviše kratko, mogu se pojaviti smeđe fleke na travi ili se čak može desiti da potpuno ogolite teren na nekim mestima. Ako je travnjak prenizak, to može ozbiljno da iscrpi rezerve energije u travi, da oslabi pa čak i "ubije" travnjak, a svakako će povećati njegovu osetljivost na korove. Idealna visina košenja u letnjem periodu varira od 5-6 cm.

Kosidba uklanja deo površine lista koji je odgovoran za proizvodnju hrane putem fotosinteze. Zato kao opšte pravilo treba usvojiti da se tokom kosidbe ne sme ukloniti više od jedne trećine dužine lista. Uklanjanje prevelikog dela nadzemnog dela travnjaka utiče na rast korena, trava se oslanja na sačuvanu energiju u korenu i biljka vene. Previše odsečen travnjak ostavlja tkivo trave izloženo i tako se javljaju smeđe i žute fleke na travnjaku.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SREDITI VRT ILI TERASU: 6 grešaka koje mogu da upropaste i najlepše dvorište

Pored niske visine trave, na loš travnjak mogu uticati i drugi faktori kao što su sečiva kosačica. Oštra sečiva precizno seku travnjak dok zarđala sečiva rasipaju i razbijaju travnjak, ostavljajući suve, istrošene i smeđe ivice podložne bolestima.

Doba godine utiče na brzinu oporavka travnjaka od kratkog rezanja. U proleće i jesen kada je rast travnjaka ubrzan, trava može da izdrži malu visinu košenja. Zato u vrelim letnjim mesecima treba izbegavati nisko košenje baš zbog tog usporenog rasta trave.

Za brži oporavak trave od niskog košenja treba travu zalivati povremeno i duboko. Žute i braon fleke u travnjaku tretirati preparatima koje proizvođači preporučuju za dati travnjak. Tamo gde trava više ne raste treba primeniti podsejavanje. Međutim, treba voditi računa da previše navodnjavanja može da travu travu učini preosetljivom na bolesti.

Dok je travnjak slab treba izbegavati bilo kakvo đubrenje, posebno primenu azotnih đubriva ključnih za rast trave. Đubriva mogu da spale osetljivu travu.

PROČITAJTE JOŠ: CVEĆE NAŠIH BAKA SE VRAĆA U MODU: Hortenzija je savršena za senovita mesta i cvetaće celo leto (SAVETI ZA GAJENJE I NEGU)

Podizanje visine košenja sprečava gubljenje travnjaka i njegov loš izgled. Zato travnjak treba da se kosi dovoljno nisko da lepo izgleda a dovoljno visoko da se ne bi iscrpeo.

Tekst: Marija Ivoš

Izvor: Lepa&Srećna 


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima okitite...
Čokoladna bajka oživljava pred vašim očima! Ovaj slatkiš je pravo remek-delo!

Već na prvi pogled figurice ptičica od čokolade izgledaju fenomenalno. Nema sumnje ni da su...
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...