KROMPIR KOJI NE GOJI: Zašto treba da jedete ljubičasti krompir

"Purple Majesty" je specijalna sorta krompira - njegovo ljubičasto meso obiluje antocijanom koji se vezuje za obaranje holesterola u ljudskom organizmu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Promovisanje zdravstvenih benefita koje osigurava konzumacija ljubičastog krompira moglo bi da obezbedi njegovu promociju i dobijanje na važnosti te da podstakne proizvodnju. Potrošnja svežeg krompira u poslednjih nekoliko godina je opala usled povećanog fokusa potrošača na brzu hranu i jednostavnije pripreme obroka, a u prilog mu ne ide ni fama da je reč o namirnici koja je nezdrava i deblja.

Nedavni procvat u proizvodnji bobičastog voća uzrokovan je zdravstvenim benefitima od konzumacije antocijana koji se nalazi u bobičastom voću. Upravo je ovaj pigment zaslužan za plavu, crvenu, odnosno ljubičastu boju voća. Konzumiran u odgovarajućoj količini, ovaj pigment se povezuje sa smanjenjem holesterola, redukcijom dijabetesa tipa 2 te rizika pojave raka.

PROČITAJTE JOŠ: SMRT ILI HIT ZA DIJETU: Da li je zdravo jesti krompir

Britanski proizvođač krompira, Albert Barlett (Albert Barlet), 2010. godine na tržište je lansirao sortu krompira poznatu pod imenom Purple Majesty. Ova sorta krompira ljubičastog mesa uzrokovanog pigmentom antocijana do sada nije posebno prepoznata na tržištu. Njeni proizvođači smatraju da bi se pravilnom promocijom prednosti koje na ljudsko zdravlje ima konzumacija ove sorte mogla podstaći potrošnja pa tako i proizvodnja.

"U zadnje vreme nas sve više zabrinjava činjenica da se proizvodnja okreće prema onome što bi potrošači kupovali, a ne prema onim proizvodima koji su dobri za zdravlje. Ukoliko budemo u mogućnosti da plasiramo ljubičasti krompir na tržište kroz promociju njegovih zdravstvenih svojstava, to bi moglo značajno da doprinese konzumaciji antocijana, čija je konzumacija u proseku vrlo niska", pojašnjava Cathie Martin (Kati Martin), profesor na britanskom univerzitetu.

Lečenje epidemija gojaznosti i povezanih zdravstvenih stanja, kao što je dijabetes tipa 2 i bolesti srca uzrokuju velike troškove svake godine. Ova pojava je posebno zahvatila zapadne, razvijene zemlje sveta. Stoga britanska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje min. 80 grama porcije voća i povrća na dan kako bi se uticalo na smanjenje broja gojaznih osoba i sa gojaznošću povezanih bolesti - bez korišćenja farmaceutskih sredstava i terapije lekovima.

PROČITAJTE JOŠ: Čudotvorni napitak topi kilograme: lekovita mešavina limuna i đumbira za najbolji detoks (RECEPT)

Uprkos tome što predstavljaju veliki izvor energije, vlakana, vitamina i kalijuma, krompiri nisu na listi namirnica koje se preporučuju za obaveznu svakodnevnu konzumaciju. Ipak, istraživači veruju da bi upravo ljubičasti krompir ovu situaciju mogao promeniti, zahvaljujući velikom udelu antocijana. Ističu da nisu pobornici pomfrita, ali konzumacijom ljubičastog pomfrita u salati mogao bi se povećati i unos antocijana, a time i njihovo blagotvorno delovanje na zdravlje.

Tekst:  Marina Bošnjak

Izvor: Agroklub


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...