Najlepše bašte Srbije 2014. godine: porodica Kojić iz Ražnja osvojila nagradu za baštenski dizajn (FOTO + VIDEO)

Da se uložen trud i pažnja koju poklanjate biljkama uvek isplate, dokaz je mala, ali veoma efektna bašta porodice Kojić iz Ražnja...

Foto: Vesna Anđić za Happy images Foto: Vesna Anđić za Happy images

Na pola puta između Paraćina i Kruševca, na ulazu u varošicu Ražanj, putnici namernici često zastanu, pa čak i izađu iz automobila i pitaju domaćine za dozvolu da se fotografišu.

To nije ništa čudno jer je reč o divno uređenoj bašti porodice Kojić, sa gustim travnjakom oivičenim cvetnim lejama, koja je na Konkursu za najlepšu baštu Srbije 2014. godine osvojila Specijalnu nagradu za stil i baštenski dizajn.

Pre samo dve godine ovo sada bajkovito dvorište niko nije primećivao, a onda su dve doktorke udružile snage i udahnule mu život, obukavši ga u potpuno novo ruho. Sestre Jelena i Slađana, obe lekarke, godinama su planirale kako da svoje beživotno dvorište ulepšaju, a potom se odlučile na radikalan korak. Dobile su fantastičan rezultat, za koji sada imaju recept te ponosno predstavljaju svoj skroman, ali prelep vrt.

VIŠE: Osnovni vodič za zalivanje travnjaka: 8 pravila za negovanu travu

"Za travu negovanu poput one na najboljem fudbalskom terenu, dobra podloga je zlata vredna. Ako je korov uporan, pojavljuje se mahovina ili je trava jednostavno sasušena na pojedinim mestima i celom travnjaku kvari izgled, morate da napravite veliku promenu i zamenite zemlju. Naime, prethodno se ovde nalazilo pomalo zapušteno dvorište puno upornog korova. Nisu samo biljke bile drugačije, već i zemlja na kojoj skoro ništa nije uspevalo. Stoga smo sve prekopali, doneli novu zemlju i zasadili novu travu. 

U pitanju je tinja zemlja, koju smo dobro đubrili, a travu, koja je kvalitetnija, redovno plevimo i šišamo", kažu naše sagovornice. Ljubav prema nezi biljaka nasledile su od majke Slavice, koja revnosno brine o cveću i ističe kako je svaka biljka njihova, odgajena tako što se u junu uzmu pelceri i čuvaju, a potom sade kada dođe vreme. Na površini od svega jednog ara Kojići su smestili ruže puzavice, muškatle, dalije, sunčev cvet, kadifice, rododendron i ostavili mesta za impozantni travnjak. Žiri našeg konkursa nagradio je porodicu Kojić za stil i baštenski dizajn malog dvorišta sa dosta cvetnih elemenata i besprekorno negovanim centralnim travnjakom. 

Rec žirija

Kako malo može biti mnogo! Jedna mala okućnica pretvorena je u pravi mamac pogleda. Na besprekorno negovanom travnjaku svi ovi floralni detatalji fascinantno su istaknuti. Boje su zastupljene sve, ali to upravo omogućava jednostavnost samog rešenja i oblika površine i leja. Visok stepen nege i osećaj za estetiku i detalje ovoj bašti obezbeđuju laskave komplimente.

Zavirite i u našu FOTO-GALERIJU!

Tekst: Maja Bunčić, Slađana Milosavljević

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta


Pogledajte galeriju slika

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
(VIDEO) GENIJALNO REŠENJE AKO IMATE DVOJE DECE U ISTOJ SOBI! Trosed za dvojke!

Imate dvoje dece a samo jednu sobu! Toliko malu da u nju može samo krevet da stane. Ne, zaboravite...