Ukratko o nezi hortenzija

Neke hortenzije menjaju boju – od bledoroze, preko jarkoružičaste sve do plave nijanse. Saznajte kako da gajite snažne i otporne sorte ovih raskošnih, žbunastih cvetnica i koje greške treba izbegavati.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

U rasadniku i cvećari “Gras” hortenzije imaju posebno mesto. O njihovim karakteristikama i nezi razgovarali smo s vlasnikom “Grasa” Ljubicom Radojom.

Pitanje: Šta je posebno kod hortenzija?
Odgovor: Jedinstvena odlika hortenzija je igra boja njihovih cvetova. Hortenzije sa cvetovima crvene i roze boje mogu da se pojave i u plavoj boji.

Pitanje: Koje sorte su najbolje za držanje u saksiji?
Odgovor: Snažne i otporne sorte kao što su “Bella” (plava), “Schone Bautznerin” (roze), “Leuchtfeuer” (crvena), “Rosita” (roze) i “Schneeball” (bela). One vremenom postaju izuzetno atraktivne i dekorativne. 

Pitanje: Po čemu se najbolje prepoznaje kvalitet biljke?
Odgovor: Po zdravom korenu i stabilnom rastu, kao i po zdravom zelenom listu koji je tamnozelene boje, a kod belih sorti svetlozelene.

Pitanje: Koji su najvažniji saveti za negu?
Odgovor: Hortenzije imaju veliku potrebu za vodom, ali ne podnose vlažnost. Za zalivanje je odlična kišnica. Ona ne dopušta da suviše poraste pH-vrednost (da površina zemlje u saksiji ne bude bela).

Pitanje: Koje su najčešće greške tokom nege?
Odgovor: U najčešće greške spada kompletno orezivanje. Tako se otklanjaju okca (pupoljci) sa cvetovima za sledeću godinu i biljka ne može da razvije sjaj cvetova koji se od nje očekuje. Ali, ono šta treba izbeći je stalna vlažnost zemlje u saksiji. Ako je zemlja stalno vlažna onda dolazi do oboljenja korena i time do oštećenja cele biljke, a to znači da biljka može i da istruli.

Pitanje: Kojim sortama je potrebno orezivanje i na šta pri tom treba obratiti pažnju?
Odgovor: Izdanci nekih vrsta hortenzija se posle poslednjih mrazeva skraćuju na dužinu od oko 50 cm. Većini drugih sorti hortenzija nije potrebno orezivanje. Po potrebi možete ih orezati posle cvetanja. 

Pitanje: Na šta bi trebalo paziti prilikom izbora saksije za biljku?
Odgovor: Saksija treba da bude dovoljno velika sa dobrom drenažom. Kod hortenzija u tamnim saksijama na sunčanim staništima može doći do nepovoljnog obrazovanja korena.

Pitanje: Da li je hortenzijama potrebna specijalna zemlja?
Odgovor: One najbolje uspevaju u blago kiselom (pH vrednost oko 5,5) glinovitom zemljištu koje je bogato humusom i koje dobro drži vlažnost, ali ne i stalnoj vlažnosti. Kod plavih sorti pH-vrednost treba da bude oko 4–4,5.

Pitanje: Koliko često bi hortenzije trebalo presadjivati?
Odgovor: Hortenzije u saksijama trebalo bi zavisno od starosti presadjivati svake 2–4 godine u saksiju za broj veću. Zemlja gubi vremenom deo svoje strukture. U “svežoj” zemlji biljka može bolje da se razvija.

Pitanje: Koliko godina hortenzija može da raste i opstane u saksiji?
Odgovor: Uz dobru i kvalitetnu negu hortenzije mogu da uspevaju mnogo godina. Ako žbunje posle deset godina bude suviše veliko za saksiju, onda se može presaditi na neko polusenovito mesto u bašti.


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (6 poslato):

proljece 16/02/2012 23:17:08
prelijepa je plava hortenzija ja nemogu da imam tu boju
Palac gore Palac dole
-4
05/06/2012 10:30:02
Čitala sam da, ukoliko u zemlju pored korena zakopate nešto metalno (ekser, parče gvožđa), promeniće boju iz roze u plavu. Probajte. Srećno.
Palac gore Palac dole
-3
Mirjana 09/10/2012 00:49:55
Imam cetiri Hortenzije na terasi. Jednu belu, jako krupnih cvetova i tri koje sam kupila kao plave, ali su vec iduce godine cvetale roze. Kupila sam zemlju za Rododendrone i Hortenzije, znac, kiselu, ali ne uspevam da im odrzim boju. Metalni predmeti ne pomazu. Kazu treba im aluminiju sulfata, ali nigde ne mogu da ga pronadlem.
Palac gore Palac dole
-3
Vesna 26/07/2013 19:15:47
I ja sam ljubitelj Hortenzije i skoro sam dobila savet, kako odrzati kiselost i menjati boju. U zemlju,bre stavljanja biljke,dodati kesicu Limuntusa(suvo) i zatim jos jednu u zemlju oko biljke. A za plavu boju,dodati stipsu ali pre cvetanja. Limuntus sam probala ali ovo sa stipsom nisam!
Pozdrav! Vesna
Palac gore Palac dole
4
Slavica 27/06/2013 09:10:29
I ja imam isti problem, stto se tice hrotenzije.Sve su iz plavo presle u roze,sve sam probala al neide Draga lisa imam prelepu bastu sadivnim detaljima.Opija miris ruza kreketanje zaba, druzenje sa japanskim saranima,zubor vode iz kamene stene, predivno jezerce, dature,lavanda,lipe, i mnogo mnogo cega.Zaljubljenik sam prirode, imam ekolosku bastu bez pscisida, po kojoj leprsaju leptiri i buba marice.Imam ogromne terse sa zardnjerama prepune cveca, ii jos mnogo mnogo prelepih detalja, naravno i ogroman travnjak, sta reci , mnogo kazu kao da su u Engleskoj basti,Ta ko bih volela da se ova moja prelepa basta nade na stranicama vaseg casopia.Druzenje samnom bice vam jako zabavno, uz prirodne cajeve ; lipe lavande, zalfije, timjana ha ha mnogo toga.Veliki poz za vas i sve vase clanove.
Palac gore Palac dole
4
Daniela 26/08/2013 10:45:58
Dobila sam sjajnu hortenziju, prvo moje ljubimce, pre par meseca, i sve je super ali me zanima dali da odrezavam cvet kad pozeleni?! Ja sam ih odrezavala prije ali u zadnji mesec dana ih ostavljam i vidim ni da ne vene! pa bas sam se pitala daali joj nesto skodi! ! Da napomenem da moja hortenzija je saksiska! poz iz MKD
Palac gore Palac dole
-2
ukupno: 4 | prikazano: 1 - 4

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...