Vreme je za setvu

Sveže rotkvice i šargarepa, kao i drugo rano povrće imaju nezamenljiv ukus. Ako imate nekoliko kvadratnih metara za leju na što sunčanijem mestu u bašti i nekoliko sati za rad u njoj, vreme je da se prihvatite posla.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Preriljajte zemlju još pre planirane setve ili sadnje, i to što je moguće dublje, i dodajte grubo prosejan kompost koji ste sami napravili, ili neko drugo prirodno organsko đubrivo bogato hranljivim materijama. Kod izbora sorti odlučujući su lični afiniteti. Prilikom pogleda na šarene kesice sa semenom nemojte zaboraviti da pogledate kakve su brzina rasta i otpornost na najčešća oboljenja povrtarskih kultura. Tek tada možete doći do vrhunskog ukusa bez većih gubitaka. 

Ren i rotkvice ubrajaju se u prve vesnike proleća u leji s povrćem. Rane sorte kao što je „Cherry Belle” s tankom tamnocrvenom opnicom ili snežnobeli šiljasti „Eiszapfen” možete da sejete direktno u leju od marta. U toploj leji ili plasteniku sejanje i berba mogu da se obave dve-tri nedelje ranije. U omiljene sorte ranog rena već decenijama se ubraja „Ostergruss”. Novi varijetet „Ostergruss rosa 2” isto tako je pogodan za rani start, ali baš kao i rotkvice traži usitnjenu i umereno vlažnu zemlju, da krtola ili koren ne bi odrveneli.
Biosavet: Odmah posle setve prekrijte leju mrežom za zaštitu povrća. Tako su majski i letnji ren i bez tretiranja pesticidima zaštićeni od crvića mušice rena.

Šećerac zasejte što je moguće ranije, čim se zemlja ocedi. Osnovni razlog: kada dani postanu znatno duži, oslabi spremnost na cvetanje, a time i prinos većine sorti graška. Grašak korenom prožima zemlju sve do najdubljih slojeva i, kao i sve leguminoze, u svom krtolastom korenu sakuplja azot. To čini brzu penjačicu izuzetnom pretkulturom za kupus i drugo jesenje i zimsko povrće – ali samo setva u martu daje prostor u leji za vremenski adekvatnu setvu ili sadnju kasnog povrća.  

Biosavet: Zbog razvojnog toka rano zasejani grašak ne napadaju crvići graškovog leptira. Šećerac treba prebra ti svaka tri-četiri dana. Starije mahune postaju žilave i manje slatke. Optimalno vreme za berbu graška je upravo onda kada zrna postanu jasno vidljiva, ali još nisu dostigla punu veličinu. Kasnije postaje tvrd i slabije arome i ukusa.

I kod boranije je vreme berbe odlučujuće za kvalitet mahuna. Berite tzv. gurmanske sorte, kao što su „Trebona”, „Neckarkönigin” ili „Blauhilde” sa dekorativnim ljubičastim mahunama, koje tek kuvanjem dobijaju zelenu boju, čim semenke u njihovoj unutrašnjosti dostignu dužinu od osam do deset milimetara. Prilikom setve treba da se pridržavate dva baštovanska pravila. „Boraniju treba sejati bos“, glasi prvo pravilo, jer tek kada je zemljište prijatno toplo i suvo, biljke se razvijaju dovoljno brzo. Ukoliko se poseje u vlažnu i hladnu zemlju, seme truli, a iznikle mlade biljčice pate. „Boranija mora da čuje zvuke zvona“, glasi drugo pravilo. Prekrijte seme, dakle, slojem zemlje debelim najviše dva centimetra. Što pre isklijalo seme probije zemlju, utoliko su ređi slučajevi da uopšte ne proklija.

Biosavet: Radi zaštite od gljivičnih oboljenja seme prilikom setve pospite tankim slojem koštanog brašna.

1 2 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (3 poslato):

Miroslav Mitrovic 26/03/2012 15:33:10
Molim Vas da mi pomognete u nabavci semena graska secerca (u mahuni), da li ga uopste ima u ponudi. zahvaljujem na pomoci.
Palac gore Palac dole
0
Dijana Koviljac 08/06/2012 14:31:53
Izvinjavam se što se tek sada javljam. Možda se seme nabavili, ali ne škodi da vam dam informaciju. Ovaj grašak se gaji u Mačvi u selima oko Šapca oduvek i tamo se od lokalnog stanovništva seme može nabaviti u jesen ili zimu, dok ga ne poseju. Tako sam i sama nabavila seme. Kad ga jednom dobijete, onda ostavite seme od svoje kulture za narednu godinu. Jednostavno preskočite kod branja i pustite da "zamatori".
Pozdrav
Palac gore Palac dole
-1
Redakcija 05/04/2012 11:23:54
Poštovani Miroslave,

Pokušajte u Institutu za povrtarstvo, gde prodaju seme graška šećerca. Adresa je:

11420 Smederevska Palanka
Karađorđeva 71
Tel +381 26 317 170
Fax +381 26 317 785
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 2 | prikazano: 1 - 2

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
ŽENSKA MODA ZA 2017: Ovo su HIT mokasine za proleće

Najzad udobna obuća u koju će se ove sezone dame zaljubiti! Pogledajte najlepše mokasine za...
ŽENSKA MODA ZA 2017: Ovo su HIT ženski mantili za proleće (FOTO + VIDEO)

Modna inspiracija za sve dame - najlepši mantili za proleće 2017. godine! Video by Lepa &...
10 BOJA ZA HIT KARMIN U 2017: Žene kopiraju nove trendove sa dodele Oskara

Hit šminka za proleće/leto 2017. godine nazvana je "Nova lepota", a najlepše je prikazuju filmske...
Ideje za uređenje BAŠTE: 11 predloga za cveće, garniture i leje u bašti

Baštenska soba je najnoviji trend u uređenju dvorišta! Izaberite baštensku garnituru po svom...
Moda 2017: najlepše ženske pantalone za dnevne i večernje prilike

Najnoviji modeli ženskih pantalona za 2017. godinu! Siva boja ostaje u trendu, a kako da je...