Besplatni projekti za tradicionalnu srpsku kuću

Moravska, šumadijska, vojvođanska i planinska kuća predstavljene su u besplatnim projektima za koje građani mogu konkurisati do kraja februara 2014. godine.

Foto: www.mgu.gov.rs Foto: www.mgu.gov.rs

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma pozvalo je 28. januara građane da podnesu zahtev za besplatno dobijanje projekta za izradu kuća koje su dizajnirane u okviru projekta "Srpska tradicionalna kuća", preneo je Tanjug. 

U katalogu koji je danas predstavljen nalaze se modeli za Vojvođansku, Moravsku, Šumadijsku i Planinsku kuću (skice možete pogledati u galeriji slika ispod teksta).

Na sajtu Ministarstva možete pogledati i 16 modela kuća u okviru ova četiri tipa, a mi ih predstavljamo u posebnim tekstovima Vojvođanska kuća, Moravska kuća, Šumadijska kuća i Planinska kuća.

Građani mogu da konkurišu do kraja februara, a kako se navodi, podnosilac prijave mora biti nosilac prava svojine na zemljištu i treba da za tu lokaciju dostavi informaciju o mogućnostima i ograničenjima gradnje na katastarskoj parceli.

Nakon isteka roka za podnošenje prijava, Ministarstvo će u roku od 30 dana od isteka roka za podnošenja prijavne dokumentacije izvršiti proveru podnetih prijava i uputiti poziv podnosiocu zahteva za dostavljanje neophodne dokumentacije za izradu glavnog projekta, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je prilikom uručivanja kataloga idejnih rešenja projekta "Srpska tradicionalna kuća" članovima žirija i autorima nagrađenih i otkupljenih radova kazao da je će sve projekte koji su nagrađeni umnožiti i napraviti kompletne projekte za izvođački deo.

Prema njegovim rečima, za vlasnika, izgradnja objekta po nekom od modela ne može da pređe 400 evra po kvadratnom metru, ako je u pitanju sistem gradnje ključ u ruke.

"Biće nam drago da u Srbiji zablistaju nove kuće, autentične koje smo nekada imali, da se pojavi vojvođanski, moravski, šumadijski stil gradnje, a posebno su interesantne kuće u planinskom području", naveo je Ilić i dodao da će i dalje raspisivati konkurse i dopuniti katalog sa još nekim modelima kuća.

On je dodao da su sredstva za ovaj projekat već usvojena Zakonom o budžetu i na njegovo sprovođenje neće uticati predstojeći izbori.


Pogledajte galeriju slika

Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
Da li je sve stvarno tako lako: Poznati parovi otkrivaju svoj recept za srećan brak (VIDEO)

I dok mnogi maštaju o bajkovitoj ljubavi koja traje zauvek, poznati parovi otkrili su kako stvarno...
(VIDEO) KOŠULJA SLOŽENA ZA 2 SEKUNDE! Super trik za ekspresno sređivanje odeće!

Hrpa majica i košulja je oprana i ispeglana, ali ko će sad sve to složiti i...