Napravite domaći sapun

Čim dođu u kontakt sa toplom vodom domaći, "hand made" sapuni počinju da oslobađaju miris kome je teško odoleti, a koliko su dobri za vašu kožu, primetićete već posle par dana.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Od davnina su se sapuni kuvali u kazanima iznad ognjišta i onako sirovi i nimalo privlačnog izgleda i mirisa, bez ikakvih dodataka i aroma, koristili se za ličnu higijenu i pranje veša.

Sapun se pravi od dve komponente - masti i baze, i nastaje reakcijom ova dva jedinjenja. U pomenutim kazanima nekada su se (ali se ti starinski recepti ponegde na selu koriste i danas) krčkali svinjske kožice od slanine, čvarci, stara mast i slične namirnice životinjskog porekla. 

Prema receptu naših baka dva kilograma masnih sastojaka stavi se u tri litra vode i u to doda pola kilograma žive sode. Sve zajedno kuva se oko dva sata i za sve to vreme potrebno je mešati masu. Da li je sapun kuvan ili ne proverava se uz pomoć noža. Umočite nož u sapun i ako se masa oko noža odmah stvrdne znači da je kuvan. 

Nekada se kuvani sapun izlivao u rupičasti sanduk koji je bio obložen mokrom krpom tako da je voda iz sapuna mogla da se ocedi kroz rupice. Kada se ohladi sapun se odvoji od krpe i reže velikim nožem na komade željene veličine. 

Na sledećoj strani, pročitajte osnovni recept za sapun.


1 2 3 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (1 poslato):

dragana 23/09/2013 10:23:10
moze li se u ovakav sapun dodati miris, neko etericno ulje
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...