Saveti iskusnih domaćica: najbolje pečeno pile svih vremena (6 saveta)

Želite ukusno pečeno pile koje će biti pravi adut vaše svečane trpeze? Poštujte ova pravila...

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pečeno pile može biti specijalitet za ponos ako se poštuju određena pravila.

Primenite ove savete i uživajte u pečenoj piletini o kojoj se mašta!

1. Nemojte pristati na klasičan obrok.

Kada god ste u mogućnosti, kupite kvalitetno pileće meso. Čak i ako je potrebno malo više novca i truda, verujte, bićete nagrađeni savršenim gurmanskim obrokom.

VIŠE: Pečeno pile na korzikanski način

2. Ne plašite se začina

Ne samo da je dobro posoljeno pile ukusnije, već će vam podariti i zlatni hrskavu kožicu. Dobro posolite i pobiberite piletinu pre stavljanja u rernu. Ne zaboravite da začinite i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka. Meso možete začiniti tako što ćete pile napuniti svežim začinima, limunom, belim ili crnim lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.

3. Ne stavljajte hladno ili vlažno pile da se peče.

Pre nego što stavite pile da se peče, držite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite u zagrejanu rernu ledeno pile, neće se ravnomerno ispeći. Takođe, nemojte peći ni tek oprano, vlažno pile jer može na kraju imati gnjecavu kožicu. Zato, pre pečenja dobro osušite piletinu.

VIŠE: Savršeno pečeno pile Džejmija Olivera

4. Pripremite po svom ukusu.

Postoje dve varijante pripreme piletine - brzo pečenje na jakoj temperaturi ili sporije na nešto manjoj temperaturi. Način prirpeme zavisi od toga kakvo meso volite. Za lepljivo meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi otprilike bilo tročasovno pečenje na 150 stepeni.  S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najpre propržite u tiganju dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u rerni 35-40 minuta na 220 stepeni.

5. Ne zaboravite da ostavite meso da "odmori".

Iako vas miris pečenog pileta mami, odolite iskušenjima i ostavite dovoljno vremena sokovima u piletu da se lepo rasporede. Kada meso izvadite iz rerne, ostavite ga bar 15 minuta i tek onda secite. 

VIŠE: Sočno pečeno pilence sa povrćem

6. Iskoristite sokove.

Kvalitetno pile tokom pečenja ispušta dosta ukusne tečnosti i masnoće. Zato ispod i oko pileta stavite povrće po želji kako bi upilo te ukusne sokove i bilo savršeno sočno. Možete nakon vađenja pileta iz pleha staviti hleb isečen na kockice i zatim vratiti u rernu da se zapeče.

Izvor: Stvar ukusa


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...
(VIDEO) PAPAGAJ JE TAJNO SNIMLJEN: Evo šta radi kada ostane sam u kući!

Ljudima koji imaju kućne ljubimce uvek je zanimljivo da vide šta njihovi mezimci rade kada ostanu...
(VIDEO) GENIJALNO REŠENJE AKO IMATE DVOJE DECE U ISTOJ SOBI! Trosed za dvojke!

Imate dvoje dece a samo jednu sobu! Toliko malu da u nju može samo krevet da stane. Ne, zaboravite...
Da li je sve stvarno tako lako: Poznati parovi otkrivaju svoj recept za srećan brak (VIDEO)

I dok mnogi maštaju o bajkovitoj ljubavi koja traje zauvek, poznati parovi otkrili su kako stvarno...