Saveti iskusnih domaćica: najbolje pečeno pile svih vremena (6 saveta)

Želite ukusno pečeno pile koje će biti pravi adut vaše svečane trpeze? Poštujte ova pravila...

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pečeno pile može biti specijalitet za ponos ako se poštuju određena pravila.

Primenite ove savete i uživajte u pečenoj piletini o kojoj se mašta!

1. Nemojte pristati na klasičan obrok.

Kada god ste u mogućnosti, kupite kvalitetno pileće meso. Čak i ako je potrebno malo više novca i truda, verujte, bićete nagrađeni savršenim gurmanskim obrokom.

VIŠE: Pečeno pile na korzikanski način

2. Ne plašite se začina

Ne samo da je dobro posoljeno pile ukusnije, već će vam podariti i zlatni hrskavu kožicu. Dobro posolite i pobiberite piletinu pre stavljanja u rernu. Ne zaboravite da začinite i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka. Meso možete začiniti tako što ćete pile napuniti svežim začinima, limunom, belim ili crnim lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.

3. Ne stavljajte hladno ili vlažno pile da se peče.

Pre nego što stavite pile da se peče, držite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite u zagrejanu rernu ledeno pile, neće se ravnomerno ispeći. Takođe, nemojte peći ni tek oprano, vlažno pile jer može na kraju imati gnjecavu kožicu. Zato, pre pečenja dobro osušite piletinu.

VIŠE: Savršeno pečeno pile Džejmija Olivera

4. Pripremite po svom ukusu.

Postoje dve varijante pripreme piletine - brzo pečenje na jakoj temperaturi ili sporije na nešto manjoj temperaturi. Način prirpeme zavisi od toga kakvo meso volite. Za lepljivo meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi otprilike bilo tročasovno pečenje na 150 stepeni.  S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najpre propržite u tiganju dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u rerni 35-40 minuta na 220 stepeni.

5. Ne zaboravite da ostavite meso da "odmori".

Iako vas miris pečenog pileta mami, odolite iskušenjima i ostavite dovoljno vremena sokovima u piletu da se lepo rasporede. Kada meso izvadite iz rerne, ostavite ga bar 15 minuta i tek onda secite. 

VIŠE: Sočno pečeno pilence sa povrćem

6. Iskoristite sokove.

Kvalitetno pile tokom pečenja ispušta dosta ukusne tečnosti i masnoće. Zato ispod i oko pileta stavite povrće po želji kako bi upilo te ukusne sokove i bilo savršeno sočno. Možete nakon vađenja pileta iz pleha staviti hleb isečen na kockice i zatim vratiti u rernu da se zapeče.

Izvor: Stvar ukusa


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...
VATRENI LJILJANI ZA NAJLEPŠE DVORIŠTE: evo zašto ljiljani treba da cvetaju u svakoj bašti

Ljiljani su omiljeni među uzgajivačima, a naročito su slavni po broju kultivara - verovali ili...