Kulinarski izazov: "after ejt" sa makom

Svako ko je imao priliku da proba popularne "after ejt" ("After eight") mint čokoladice, sigurno će uživati u ovom neobičnom kolaču sa makom i ekstraktom mentola.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Sastojci:

Bela kora:

  • 3 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike ulja

Dve crne kore od po:

  • 3 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 5 kašike nemlevenog maka
  • 2 kašike brašna

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 1 puding od vanile
  • 6 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 200 g margarina
  • ekstrakt od mentola par kapi

Dekoracija:

  • 100 gr šlaga
  • 1,5 dl mleka

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg, dodati brašno i ulje, promešati i sipati u okrugli kalup, prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Odvojiti belanca od žumanaca, dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg, dodati brašno i mak, promešati i sipati u okrugli kalup prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Postupak ponoviti još jednom da se dobiju dve crne kore. Umutiti žumanca sa pudingom. U mleko staviti šećer pa kuvati. Kada mleko počne da ključa sipati rastvorena žumanca sa pudingom i skuvati gust krem. Skloniti sa šporeta i ohladiti. Kad se ohladi dodati umućeni margarin i ekstrakt od mentola.

Slaganje: Mak kora – fil – bela kora – fil – mak kora – tanak sloj fila – šlag.

Recept je poslala naša čitateljka Marina Ignjatović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima okitite...
Čokoladna bajka oživljava pred vašim očima! Ovaj slatkiš je pravo remek-delo!

Već na prvi pogled figurice ptičica od čokolade izgledaju fenomenalno. Nema sumnje ni da su...
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...