Poslastičarska kreacija od bele čokolade

Poklon-recept čitateljkama Lise za najmlađi kolač u poslastičarnici ,,Orijent’’ koja čuva i drevne recepture stare više od sto godina.

Foto: Nenad Blagojević Foto: Nenad Blagojević

Nije nas začudila gužva u poslastičarnici Orijent u centru Mladenovca usred radnog dana. Kažu da se ovde teško nalazi slobodan sto, jer su kolači i sladoled koji se već 62 godine prave po receptima sa domaćim sastojcima prepoznatljivi na prvi zalogaj.

I poslastičarsko iskustvo vrednog vlasnika Stojana Milevskog (54) koje je od oca sticao od detinjstva govori više od reči. On je uvek na usluzi kupcima, bilo da ih poslužuje i dočekuje ili da priprema kolače. 

Mil-fej

Potrebno je:

  • 12 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 125 g gustina
  • 1,5 l mleka
  • 400 g bele Milka čokolade
  • 400 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 600 g šlaga
  • 600 ml vode
  • 500 g zamrznutog voća
  • 3 kore lisnatog testa od po 250 g (ukupno 750 g)

Priprema: Ispeći lisnato testo i ohladiti. U jednoj činiji umutiti žumanca sa šećerom i dodati vanilin-šećer, a u drugoj mleko i gustin. Sastaviti obe smese i kuvati na pari maltene do prvog ključa. Dodati čokoladu, a kad se istopi skloniti sa vatre i ohladiti. U trećoj činiji umutiti margarin i i šećer u prahu. Sastaviti tu smesu sa prethodno pripremljenim filom i izmiksovati. Ostaviti da se ohladi. Umutiti šlag i vodu. 

Filovati sledećim redom: Prva kora od lisnatog testa, polovina fila i polovina voća, polovina umućenog šlaga, druga kora, druga polovina fila sa ostatkom voća, ostatak šlaga. Treću koru izdrobiti u sitne komade i staviti odozgo, a onda posuti šećerom u prahu. Ohladiti i poslužiti sutradan. 

Tekst i foto: Nenad Blagojević



Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...