3 vrhunska recepta za sarmu od kiselog kupusa: makedonska, ubitačna i sarma sa pilećim mesom (RECEPTI + SAVETI)

Sarme koje će učiniti vašu prazničnu trpezu bogatom! Makedonska, ubitačna ili pileća - izaberite koji od ovih fantastičnih recepata najviše odgovara vašem ukusu!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

UBITAČNA SARMA

Sastojci: 

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 600 g kiselog kupusa-ribanac
  • 650 g suvog dimljenog mesa
  • 1.5 l vode
  • 2.5 dl rasola od kiselog kupusa
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • malo ulja

Za nadev: 

  • 250 g junećeg mlevenog mesa
  • 250 g svinjskog mlevenog mesa
  • 50 g pirinča
  • 50 g dimljene mesnate slanine
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 glavice crvenog luka srednje veličine
  • 1 ljuta feferona
  • 1.5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 jaje

Priprema: 

1. Priprema sarme do kuvanja traje 30 minuta, a kuvanje 210 minuta. Sa glavice kupusa skidati lagano listove i kod svakog lista stanjiti žilu korena radi lakšeg uvijanja sarmi. Dimljeno suvo meso rezati na manje komade kako bi se postigao puniji ukus.

2. Priprema nadeva za sarmu: dimljenu slaninu naseckati na sitne kockice. Pirinač propržiti na malo ulja da pobeli. Beli luk sitno iseckati. Crveni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja. Ljuti feferon sitno iseckati. Mlevenom mesu dodati propržen pirinač, propržen luk, iseckani beli luk, iseckan ljuti feferon, iseckanu dimljenu slaninu, so, suvi biljni začin, biber, crvenu mlevenu papriku i jaje i izmešati viljuškom.

3. Na svaki list kiselog kupusa staviti prepunu kašiku nadeva od mlevenog mesa i uviti sarme. Količina sarmi je zavisna od veličine listova, a u proseku se dobije oko 14 sarmi. 

4. Neutrošene listove kiselog kupusa možete staviti jedan na drugi, pa u kesu i u zamrzivač do sledeće upotrebe. 

5. Ostatak glavice kiselog kupusa – unutrašnji deo, se takođe ne mora baciti. Od njega se može napraviti salata ili se takođe može odložiti u zamrživač.

6. U šerpu od 10 litra staviti ulja da pokrije dno, zagrejati, staviti 2 kašike brašna, promešati pa dodati 1 kašiku crvene mlevene paprike i malo propržiti.

8. Na zapršku staviti kiseli kupus ribanac po celoj površini šerpe.

9. Na ribanac gusto stavljati uvijene sarme i komade suvog dimljenog mesa (rebra, kolenica, kožica od slanine).

10. Dodati 2.5 litra vode i 2.5 dl rasola od kiselog kupusa.

11. Kuvati na laganoj vatri. 3 i po sata, da lagano, jedva primetno krčka. Vaša sarma će nakon 3 i po sata krčkanja biti spremna za posluživanje. 

Savet: Kuvani krompir u ljusci je dobar prilog sarmi. Ova sarma je posebnog ukusa.

 

NA SLEDEĆOJ STRANI PRIOČITAJTE RECEPT ZA MAKEDONSKU SARMU!


1 2 3 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Da li je sve stvarno tako lako: Poznati parovi otkrivaju svoj recept za srećan brak (VIDEO)

I dok mnogi maštaju o bajkovitoj ljubavi koja traje zauvek, poznati parovi otkrili su kako stvarno...
(VIDEO) KOŠULJA SLOŽENA ZA 2 SEKUNDE! Super trik za ekspresno sređivanje odeće!

Hrpa majica i košulja je oprana i ispeglana, ali ko će sad sve to složiti i...
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima...