3 posne slavske torte: "moskva", šerbet i kinder torta (RECEPTI + POSNO)

Sočne, kremaste, čokoladne i voćne poslastice uvek mame da uzmete još jedno parče! Pročitajte recepte za 3 najukusnije torte za posnu trpezu...

Foto: Profimedia,  Shutterstock Foto: Profimedia, Shutterstock

Predstavljamo vam 3 fantastična recepta za bogate i kremaste torte koje su savršene za posni jelovnik!

Ako ste razmišljali koja posna poslastica bi se dopala vašoj porodici i gostima, mi vam predlažemo kinder, šerbet i "moskva" tortu!  

PROČITAJTE JOŠ: POSNA bela rozen TORTA: bogata poslastica sa belom čokoladom i lešnicima (RECEPT + POST)

"Moskva" je slavna, beogradska torta i zaštićeni brend istoimenog hotela, šerbet nam dolazi sa Orijenta a "kinder" kolači prava su uzdanica austrougarske kuhinje. Sigurni smo da će i posne verzije biti dorasle slavi ovih torti u mrsnoj varijanti.

PROČITAJTE JOŠ: Posni slatkiš od krompira: torta „misterija“

Posna kinder torta

Za koru (sastojci za jednu koru):  

  • 50 g krupnije seckanih lešnika
  • 50 g mlevenog posnog plazma keksa
  • 50 g mlevenih lešnika
  • 100 g brašna
  • 7 kašika šećera
  • 2 dl kisele vode
  • 0,5 dl ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Prvi fil:

  • 1,5 l sojinog (ili palminog) mleka
  • 300 g šećera
  • 4 vanil šećera
  • 220 g pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 250 g posnog margarina
  • 100 g posne bele čokolade
  • 100 g posnog mleka u prahu
  • 100 g posne crne čokolade
  • 100 g sojinog šlaga
  • 1 dl kisele vode

Drugi fil:

  • 300 g sojinog šlaga
  • 5 dl kisele vode
  • Još je potrebno:  
  • 300 g posnog plazma keksa za drugu koru
  • 300 g posnog krema
  • 1 dl sojinog (ili palminog) mleka za natapanje piskota

Priprema:

U činiji pomešati sve sastojke za koru, osim krupnije mlevenih lešnika, pa sjediniti sve pomoću kašike. Pleh(35×25) obložiti papirom za pečenje, pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lešnike. Preko njih polako sipati smesu za koru, formirati koru i peći je u zagrejanoj rerni na 200°C 15 min. Na isti način napraviti još jednu koru. Svaku koru premazati sa po 150 g posnog krema.

Za prvi fil staviti 1,3 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom, a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin. U mleku koje vri skuvati puding. Kada se ohladi (da bude mlak) dodati prethodno izmućen margarin.

Posebno umutiti i 100 g sojinog šlaga sa kiselom vodom, pa i njega dodati u fil, pa polako sjediniti, a zatim fil podeliti na 1/3 i 2/3. U 1/3 fila dodati 100 g otopljene posne bele čokolade i 100 g palminog mleka u prahu (ili sojinog), pa sve sjediniti mikserom. U 2/3 fila dodati 100 g otopljene posne crne čokolade, pa sjediniti sa mikserom. Za drugi fil izmutiti sojin šlag sa kiselom vodom.

Posnu kinder tortu filovati na sledeći način: prva kora premazana sa kremom, 1/2 crnog fila, šlag. Za drugu koru poređati posni plazma keks prethodno natopljen na kratko u mlako sojino ili palmino mleko. Preko plazma keksa naneti sav fil sa belom čokoladom, pa šlag. Zatim staviti drugu koru premazanu sa kremom, tako da krem bude sa donje strane. Sa ostatkom crnog krema premazati celu tortu, a sa ostatkom šlaga dekorisati.

Palmino mleko, sojin šlag i posni krem možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Tortu napraviti malo ranije, da bi se lepo opustile kore i stopile sa filom.

Veliki posni jelovnik: recepti za posna jela, pravila posta i običaji...

Posna srpska torta (RECEPT)

Svečani posni jelovnik

RECEPT ZA POSNU MOSKVA ŠNIT TORTU PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Izvor: Posna jela


1 2 3 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...