Feriha iz serije "Zvala se Feriha" kuva maestralno: probajte bejran čorbu po receptu turske glumice Hazal Kaje (FOTO + RECEPT)

Popularna turska glumica Hazal Kaja oduševljava nas ulogom Ferihe u seriji "Zvala se Feriha", ali recept za njeno omiljeno jelo potpuno će vas osvojiti! Probajte čuvenu bejran čorbu, specijalitet iz Antepa...

Foto: Facebook/Shutterstock Foto: Facebook/Shutterstock

Zvezda serije "Zvala se Feriha", lepa turska glumica Hazal Kaja (26) svaku je ulogu maestarlno odigrala. Ipak, ova mlada devojka ne dobija priznanja samo za glumu. Među kolegama, a i šire, Hazal je poznata kao zaljubljenik u kuvanje i sve što je u vezi sa tim. Ta zaljubljenost nije ostala samo na priči ili za stolom: Hazal je 2014. upisala kulinarsku akademiju, ali nije stigla da je završi jer je prihvatila ulogu u seriji "Maral" u kojoj joj je partner bio Aras Bulut Ijnemli, princ Bajazit iz "Sulejmana Veličanstvenog", piše Lisa.

Međutim, Hazal nije odustala od kulinarstva, učenje je samo odložila. Kad se serija završila, vratila se u školsku kuhinju. Početkom 2016. dobila je majstorsko zvanje i poput ostalih kolega iz grupe odradila staž. I to u jednom uglednom istanbulskom hotelu. Sa istom grupom u maju je učestvovala na festivalu bulgura u Antepu gde su pred mnogim iskusnim kuvarima pokazali šta sve umeju.

PROČITAJTE JOŠ: Jagnjeće kolenice sa bulgur pilavom po receptu Ozkana Gulpinara: ovo je omiljeno jelo turskog glumca Tolge Tekina (RECEPT + FOTO)

Ali lepa glumica ne voli samo da kuva, ona uživa i za stolom. Najdraže jelo joj je bejran čorba, stari specijalitet iz okoline Antepa. Ova čorba krepi i daje snagu, pa se najviše jede tokom zime, uglavnom za doručak.

"Imam konzervativan ukus", otkrila je glumica u jednom intervjuu. "Najdraže jelo mi je čuvena antepska bejran čorba. Da bih je jela, spremna sam i da na jedan dan skoknem do Antepa, iako to i nije kratak put", objašnjava Hazal koja se posle duže pauze priprema da zaigra u novoj seriji čiji se detalji drže u tajnosti.

Bejran čorba

Sastojci:

  • 1 do 1,5 kg jagnjećeg vrata, nogica  i rebara
  • 3,5 l tople vode
  • 1 čaša pirinča
  • 2 čaše vode
  • So i biber
  • Mlevena paprika u prahu (ljuta)
  • 5 do 8 čenova belog luka
  • Malo maslaca ili jagnjeće masnoće

Priprema:

Jagnjetinu iseći krupnije i sat-dva držati u hladnoj vodi. Nakon toga je izvaditi, staviti u dublju šerpu, naliti toplom vodom (da bude četiri prsta iznad mesa) i kuvati na srednjoj vatri. Kašikom skupljati penu sve dok je ima, nakon toga šerpu poklopiti, pa kuvanje nastaviti na vrlo tihoj vatri vatri oko 3-4 sata. (U modernoj verziji meso kuvaju u ekspres loncu). 

Kad je meso kuvano, procediti ga, odvojiti od kostiju i iskidati na komadiće. U vodi od mesa skuvati pirinač, u njega staviti otopljenu masnoću, a na kraju dodati mlevenu papriku u prahu, beli luk, biber i so. Pustiti da proključa pa dodati meso. Bejran čorbu servirati toplu. Po želji može se posuti seckanim peršunom.

Tekst: M.R.

Izvor: Lisa


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
URNEBES, MAJKA REP NE PUŠTA: Evo kako majmunica čuva mladunca da ne pobegne! (VIDEO)

Ova majka majmunica je potpuno neverovatna! Dosetila se kako najbolje da sačuva svog mladunca da...
MALO MAJMUNČE PEVA DOK SE KUPA: Zamislite da imate ovakvog kućnog ljubimca! PRESLATKO zaista!

Lusi je majmunče koje godinama krasi dom jedne ruske porodice. Njegovi vlasnici su ga toliko...
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...