Feriha iz serije "Zvala se Feriha" kuva maestralno: probajte bejran čorbu po receptu turske glumice Hazal Kaje (FOTO + RECEPT)

Popularna turska glumica Hazal Kaja oduševljava nas ulogom Ferihe u seriji "Zvala se Feriha", ali recept za njeno omiljeno jelo potpuno će vas osvojiti! Probajte čuvenu bejran čorbu, specijalitet iz Antepa...

Foto: Facebook/Shutterstock Foto: Facebook/Shutterstock

Zvezda serije "Zvala se Feriha", lepa turska glumica Hazal Kaja (26) svaku je ulogu maestarlno odigrala. Ipak, ova mlada devojka ne dobija priznanja samo za glumu. Među kolegama, a i šire, Hazal je poznata kao zaljubljenik u kuvanje i sve što je u vezi sa tim. Ta zaljubljenost nije ostala samo na priči ili za stolom: Hazal je 2014. upisala kulinarsku akademiju, ali nije stigla da je završi jer je prihvatila ulogu u seriji "Maral" u kojoj joj je partner bio Aras Bulut Ijnemli, princ Bajazit iz "Sulejmana Veličanstvenog", piše Lisa.

Međutim, Hazal nije odustala od kulinarstva, učenje je samo odložila. Kad se serija završila, vratila se u školsku kuhinju. Početkom 2016. dobila je majstorsko zvanje i poput ostalih kolega iz grupe odradila staž. I to u jednom uglednom istanbulskom hotelu. Sa istom grupom u maju je učestvovala na festivalu bulgura u Antepu gde su pred mnogim iskusnim kuvarima pokazali šta sve umeju.

PROČITAJTE JOŠ: Jagnjeće kolenice sa bulgur pilavom po receptu Ozkana Gulpinara: ovo je omiljeno jelo turskog glumca Tolge Tekina (RECEPT + FOTO)

Ali lepa glumica ne voli samo da kuva, ona uživa i za stolom. Najdraže jelo joj je bejran čorba, stari specijalitet iz okoline Antepa. Ova čorba krepi i daje snagu, pa se najviše jede tokom zime, uglavnom za doručak.

"Imam konzervativan ukus", otkrila je glumica u jednom intervjuu. "Najdraže jelo mi je čuvena antepska bejran čorba. Da bih je jela, spremna sam i da na jedan dan skoknem do Antepa, iako to i nije kratak put", objašnjava Hazal koja se posle duže pauze priprema da zaigra u novoj seriji čiji se detalji drže u tajnosti.

Bejran čorba

Sastojci:

  • 1 do 1,5 kg jagnjećeg vrata, nogica  i rebara
  • 3,5 l tople vode
  • 1 čaša pirinča
  • 2 čaše vode
  • So i biber
  • Mlevena paprika u prahu (ljuta)
  • 5 do 8 čenova belog luka
  • Malo maslaca ili jagnjeće masnoće

Priprema:

Jagnjetinu iseći krupnije i sat-dva držati u hladnoj vodi. Nakon toga je izvaditi, staviti u dublju šerpu, naliti toplom vodom (da bude četiri prsta iznad mesa) i kuvati na srednjoj vatri. Kašikom skupljati penu sve dok je ima, nakon toga šerpu poklopiti, pa kuvanje nastaviti na vrlo tihoj vatri vatri oko 3-4 sata. (U modernoj verziji meso kuvaju u ekspres loncu). 

Kad je meso kuvano, procediti ga, odvojiti od kostiju i iskidati na komadiće. U vodi od mesa skuvati pirinač, u njega staviti otopljenu masnoću, a na kraju dodati mlevenu papriku u prahu, beli luk, biber i so. Pustiti da proključa pa dodati meso. Bejran čorbu servirati toplu. Po želji može se posuti seckanim peršunom.

Tekst: M.R.

Izvor: Lisa


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
Da li je sve stvarno tako lako: Poznati parovi otkrivaju svoj recept za srećan brak (VIDEO)

I dok mnogi maštaju o bajkovitoj ljubavi koja traje zauvek, poznati parovi otkrili su kako stvarno...
(VIDEO) NEĆETE PRESTATI DA SE DIVITE: Pogledajte OVAJ TRIK pomoću kojeg ćete napraviti SAVRŠENO jaje na oko!

(VIDEO) KOŠULJA SLOŽENA ZA 2 SEKUNDE! Super trik za ekspresno sređivanje odeće!

Hrpa majica i košulja je oprana i ispeglana, ali ko će sad sve to složiti i ostaviti u...
Praznična dekoracija: Najlakši način da sami napravite očaravajući božićni venac

Najzabavniji deo godine je počeo! Vreme je da u svoj dom unesete praznični duh i dekorišete ga...
ZADIVITE SVE ZA NOVU GODINU! Napravite predivne ukrase od onoga što ima svaka kuća!

Ide Nova godina i verovatno ste planirali da uskoro izvadite kutije sa ukrasima i njima okitite...