Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)

Posnu pogaču za Badnje veče ili badnjaču možete staviti na centralno mesto vaše trpeze i ukrasiti suvim šljivama, kajsijama i orasima.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 gr brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja

Priprema:

U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati.  Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti. 

Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.

Izvor: Domaći recepti 


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
13 pametnih ideja da sredite dom, a da uštedite prostor!

Sudarate se sa nameštajem i morate da pazite koliko gostiju imate da biste svi mogli da stanete?
Kako da napravite Sneška Belića od čarapice

Od čarapice i dve ping-pong loptice, možete za par minuta napraviti najslađeg Sneška Belića na...