Glavno jelo sa kiselim kupusom: 3 super recepta za 3 RAZLIČITA sekelji gulaša

Predlažemo 3 sjajne kombinacije: sa svinjskim mesom, junetinom ili mešanim mesom! Gulaši za bogove!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sekelji gulaš (Székely gulyás ili Székely káposzta) je mađarsko tradicionalno jelo. Ime mu potiče od jednog erdeljskog plemena iz istočne Transilvanje koje Mađari zovu Sekelji. 

Međutim, druga verzija kaže da je ime gulaša navodno je nastalo po mađarskom novinaru Josefu Sekelju koji je hteo da naruči večeru u krčmi, ali s obzirom na to da je bilo veoma kasno, većina jela bila je rasprodata. 

Rečeno mu je da imaju samo kiseli kupus i svinjsko meso, pa je on tražio da kuvar pomeša sastojke i napravio večeru na brzinu. 

VIŠE: Gulaš s kupusom po receptu segedinskih domaćica

Mi vam predstavljamo tri različita sekelji gulaša!

1. Sekelji gulaš sa kiselim kupusom i kimom 

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 1 kg junetine bez kostiju 
  • 2 velika luka 
  • 2 čena belog luka 
  • 2 kašike masti 
  • mleveni kim 
  • 1 puna kašika slatke mlevene crvene paprike 
  • so, biber 
  • 1 kašika pirea od paradajza 
  • 2 krompira srednje veličine 
  • 500 g kiselog kupusa 
  • malo šećera 
  • 150 g masnijeg kiselog mleka 

Priprema: 

Meso operite, dobro osušite i isitnite na krupnije kocke. Luk i beli luk oljuštite, pa luk nasecite na kolutiće, a beli luk sitno iseckajte. U šerpi, na masti, naglo propržite deo po deo junetine. Potom vratite meso u šerpu, dodajte luk, beli luk, kim, papriku, so, biber i pire od paradajza. Sve dobro izmešajte, pa podlijte vodom (ili goveđom supom, biće ukusnije), tako da meso bude sasvim potopljeno. Kuvajte četrdesetak minuta u poklopljenoj šerpi. 

Mesu potom dodajte oljušteni, narendani krompir, kiseli kupus, so, biber i malo šećera, pa sve to dinstajte još 40 minuta. Kiselo mleko promešajte viljuškom, tako da bude kremasto, pa ga stavite na gotov sekelji gulaš. Poslužite ga uz kuvani slani krompir ili njoke.

Vreme pripreme: 30 minuta, 480 kcal

Sekelji gulaš sa svinjskim mesom i kimom... recept na drugoj strani teksta!


1 2 3 next
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...