Kralj zimnice: makedonski ajvar (RECEPT)

Ajvar je nezaobilazni deo svake zimnice! Ovaj recept za ukusni makedonski ajvar morate da imate u svojoj beležnici...

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sastojci: 

  • 10 kg crvene paprike
  • 3 velika plava patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • so (po želji) 
  • 1 velika kašika šećera

Postupak:

Papriku ispecite u rerni i odmah nakon pečenja je stavite u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala (što će olakšati guljenje kore). Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, te ih složite u veliku cediljku ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscedile (najmanje su potrebna 3 sata za ceđenje).

Patlidžane pecite u rerni, potom ih na isti način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede. Isceđene paprike i patlidžae sameljite ručnim aparatom za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

VIŠE: Ajvar od zelenog paradajza

Tokom kuvanja smesu je potrebno neprestano mešati, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mešajte neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, odnosno videti dno lonca. So i šećer dodajte na samom kraju, odnosno poslednjih 20 minuta kuvanja.

U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je pripremiti tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih prespite ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te posložite u kutiju i prekrijte sa stoljnjakom i ćebetom. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom sklonite na hladno i mračno mesto.

Izvor: Zadovoljna


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...