Kako da napravite domaći jogurt

Domaći jogurt od svežeg mleka pravi je dodatak laganom doručku ili žitaricama.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 1 l punomasnog mleka
  • 1-2 kašike jogurta

Priprema:

Zagrejte mleko na srednjoj vatri dok se uz ivicu šerpe ne pojave mehurići. Ulijte ga u veću posudu i pustite da se ohladi na 44-46 stepeni.

Naravno, najbolje je da temperaturu izmerite termometrom, ali ako ga nemate, onda je temperatura odgovarajuća ako 20 sekundi možete da držite prst uronjen u mleko. U posebnu činijicu stavite jogurt, dodajte malo toplog mleka i promešajte.

Mešavinu ulijte u mleko u velikoj posudi, trećinu po trećinu, i svaki put dobro promešajte. Pokrijte i ostavite na toplom (može i na sobnoj temperaturi tokom noći) 6-8 sati. Gotov jogurt stavite u frižider na 8 sati.

Napomena: Najbolje je da jogurt pravite u zemljanoj, keramičkoj ili staklenoj posudi. Izbegavajte metal i plastiku.

Recept piše: Milja Lukić


Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Lepa&Srećna video
VAŠE BAŠTE: naš čitalac Vojislav Vasiljević iz Bačke Palanke pretvorio dvorište u rajsku baštu

Predivna bašta Vojislava Vasiljevića iz Bačke Palanke jedna je od najlepših u Srbiji, a evo koje...
Najlepše boje gladiola

Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji -...
NAJLEPŠE ITALIJANSKE VENČANICE ZA 2017/2018: ove čarobne haljine želi da obuče svaka devojka

Pravo sa modne piste u Milanu - najlepše italijanske venčanice za sezonu 2017/2018! Video by...
3 recepta za sok od kajsija: domaća zimnica i zdrava ishrana

Kajsija je izvor dragocenih materija koje nam pomažu da ostanemo zdravi: beta-karoten, vitamin C i...
10 STVARI KOJE TREBA DA IMA SVAKA KUHINJA

I za moderan i za tradicionalan dom - najpraktičniji kuhinjski elementi za funkcionalno uređenje!...